x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Venituri şi profit în scădere la Romtelecom în 2011; mai mulţi clienţi de internet

Venituri şi profit în scădere la Romtelecom în 2011; mai mulţi clienţi de internet

23 Feb 2012   •   08:42
Venituri şi profit în scădere la Romtelecom în 2011; mai mulţi clienţi de internet

Veniturile Romtelecom au scazut anul trecut cu 8,6%, la 655,1 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 23%, la 119,1 milioane euro, compania raportand totodata cresteri de 12% ale numarului clientilor serviciilor de internet si televiziune.

Numarul clientilor Romtelecom pe serviciile de telefonie fixa a scazut cu 5%, de la 2,62 milioane la 2,49 milioane, potrivit unui raport transmis azi de grupul elen OTE, actionarul majoritar al companiei. OTE mai detine in Romania divizia locala a operatorului de telecomunicatii mobile Cosmote si reteaua de magazine Germanos.

Pe segmentul de internet broadband, baza de abonati a companiei a urcat cu 12,1% in 2011, de la 1,01 milioane la 1,13 milioane, iar serviciile de televiziune prin satelit, prin internet (IPTV) si prin cablu digital aveau 1,18 milioane clienti la finele anului trecut, cu 11,9% mai multi decat la sfarsitul lui 2010.

"Intr-un context economic care a ramas dificil si incert in 2011, Romtelecom a reusit sa aiba succes cu cateva initiative strategice, cum ar fi lansarea de noi pachete pentru clientii rezidentiali in a doua parte a anului, care au intrecut asteptarile noastre. In 2012 vom continua sa ne concentram pe oferirea de pachete in locul serviciilor separate, aceasta fiind, cel mai probabil, cea mai mare schimbare a strategiei comerciale a Romtelecom din ultimii ani", a declarat intr-un comunicat directorul general al Romtelecom, Stefanos Theocharopoulos.

Costurile programului de disponibilizari voluntare derulat de Romtelecom au crescut anul trecut cu 25,6%, la 30,4 milioane euro, numarul angajatilor companiei si subsidiarelor acesteia coborand cu peste 1.700, de la 9.179 la 7.451, potrivit raportului OTE.

"Romtelecom a facut multe eforturi semnificative pentru cresterea eficientei companiei in anii trecuti. In 2011, acestea s-au reflectat printr-o scadere a personalului companiei cu aproximativ 1.700 de angajati, in urma imbunatatirii eficientei operationale si a programelor de plecari voluntare", a spus Theocharopoulos.

Compania a inregistrat anul trecut o pierdere operationala EBIT (inainte de dobanzi si taxe) de 299,6 milioane euro, fata de 292,1 milioane euro in 2010.

Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) a coborat in 2011 cu 23%, de la 154,7 milioane euro la 119,1 milioane euro.

"Principalele domenii in care au avut loc reduceri sunt cheltuielile cu personalul, restante la plata si alte servicii. Per total putem spune ca trimestrul patru a avut rezultate mai bune decat cele precedente", a mai afirmat directorul general al Romtelecom.

In trimestrul al patrulea, veniturile companiei au scazut cu 4,4%, la 162,6 milioane euro, de la 170,1 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului anterior.

Declinul a fost cauzat in principal de scaderea afacerilor pe servicii PSTN (telefonie fixa), odata cu pierderea unor clienti si scaderea venitului mediu pe utilizator (ARPU). Veniturile din servicii TV au crescut, compensand partial declinul de pe telefonie fixa, noteaza OTE.

×