x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vestimentaţie "high-tech"

Vestimentaţie "high-tech"

de Cristian Ionescu    |    06 Iun 2009   •   00:00
Vestimentaţie "high-tech"
Sursa foto: /AFP/Mediafax

Să fii în pas cu moda nu înseamnă neapărat să ai şifonieriul ticsit cu ultimele colecţii de haine. ...O tendinţă conturată abia în ultimii ani: vestimentaţia "high-tech".



Experţii de la Universitatea din Ulster, Marea Britanie, au lansat un proiect pe trei ani, în care şi-au propus să construiască dispozitive electronice şi haine high-tech. Acestea vor da posibilitatea cetăţenilor vârstnici de a-şi face viaţa mai plăcută.

Ţesăturile vor fi dotate cu numeroase tipuri de senzori, care vor fi capabili să evalueze condiţia medicală a unei persoane, cu o relativă uşurinţă. De exemplu, în cazul în care senzorii de risc, care indică un accident vascular cerebral sau insuficienţă cardiacă, se declanşează, atunci hainele ar putea alerta utilizatorii şi ambulanţa sau serviciile medicale, în acelaşi timp.

Mai multe echipe de cer­cetare de la o serie de universităţi din Marea Britanie sunt participante la această iniţiativă, finanţată de către New Dynamics of Aging Programme (NDAP). Scopul suprem este de crea o îmbrăcăminte atât de high-tech, încât să poată monitoriza atât ritmul cardiac, dar să dea şi informaţii utile, cum ar fi info-trafic. Potrivit iniţiatorilor proiectului, estetica este importantă.

Dispozitivele electronice ar trebui să fie destul de mici, încât să îi facă pe oameni să nu simtă disconfort sau să atragă atenţia asupra lor.

MUNCĂ DE ECHIPĂ
Potrivit doctorului Eric Wallace, în esenţă, datele înregistrate cu privire la circulaţia persoanelor în vârstă este înregistrată, apoi sunt trimise către SESRI (Sport and Exercise Sciences Research Institute). Odată obţinute aceste date, se trasează macheta unui stil de viaţă.

Aceste informaţii vor fi, la rândul lor, utilizate de către cei care dezvoltă îmbrăcămintea high-tech, pentru a înţelege mai bine cele mai eficiente metode de utilizare a tehnologiei în haine. Oamenii de ştiinţă prevăd că hainele high-tech vor fi în special folosite pentru industria sportivă şi cea sanitară, disponibile la scară largă, în întreaga lume.

De astfel de haine vor putea beneficia persoane cu boli de inimă sau care urmează un tratament de recuperare şi care au nevoie de monitorizare constantă. Atleţii, nou-născuţii sau persoanele cu probleme de somn vor putea, de asemenea, utiliza îmbrăcămintea high-tech.

×
Subiecte în articol: high-tech