x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget "Victorie" – Orange şi Cosmote, reţea la comun în România

"Victorie" – Orange şi Cosmote, reţea la comun în România

18 Apr 2011   •   13:01

Oficialii giganţilor France Telecom şi Deutsche Telekom vor susţine azi o conferinţă la Londra pentru a anunţa planurile de exploatare în comun a reţelelor de pe anumite pieţe europene, ţările vizate fiind Polonia, Austria şi România. Acest plan ar duce la o reducere a costurilor operaţionale cu 200 de mi­lioane de euro şi a cheltuielilor de investiţii cu 450 de milioane de euro până în 2015, au declarat surse apropiate proiectului, citate de Reuters. Primele informaţii despre intenţia de a combina reţelele de pe câteva pieţe au apărut spre sfârşitul lunii martie în publicaţia germană Handelsblatt. Contactaţi atunci de Jurnalul Naţional, oficialii Orange România au confirmat ştirea apărută în Handelsblatt, precizând însă că nu se pune problema unei fuziuni, ci doar o mai bună exploatare a infrastructurii, a reţelelor.

"În actualul context, Orange România va beneficia în mod direct de parteneriatele strategice agreate la nivelul companiilor-mamă şi în mod particular de colaborarea între FT şi DT", ne-a declarat Mădălina Suceveanu, Chief Technical Officer Orange România. "Primul pas a fost făcut acum câţiva ani prin folosirea în comun a infrastructurii de telecomunicaţii în anumite zone ale reţelei şi a implicat colaborări cu principalii jucători mobili", a precizat reprezentantul companiei.

Proiectul Deutsche Telekom cu France Telecom, denumit intern "Victorie", va include şi achiziţii comune de echipamente pentru reţele telecom, precum şi de telefoane mobile. Economiile care ar putea fi realizate prin achiziţiile comune nu au fost încă prezentate, potrivit surselor citate de Reuters. Cele două părţi au identificat la momentul respectiv cinci domenii de cooperare, inclusiv asigurarea serviciilor de internet wireless pentru clienţi aflaţi în roaming în timpul călătoriilor, prin folosirea reţelei celuilalt grup.

Deutsche Telekom deţine 30% din acţiunile grupului elen OTE, care controlează pe piaţa românească Romtelecom, Cosmote şi Germanos. În luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Comunicaţiilor din România a anunţat că intenţionează să vândă către OTE acţiunile pe care statul le mai deţine la Romtelecom sau să le scoată pe bursă. Ministrul Vreme estima la suma de un miliard de euro pachetul de 46% din acţiunile deţinute la Romtelecom. Luna trecută, oficialii OTE au mai cerut un răgaz până la sfârşitul lui mai pentru a oferi un răspuns Ministerului Comunicaţiilor. Presa elenă a relatat săptămâna trecută că Guvernul de la Atena intenţionează vânzarea a jumătate din participaţia de 20% deţinută la OTE.

×