x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Viva Vivaz!

Viva Vivaz!

de Marina Constantinoiu    |    02 Mai 2010   •   00:00
Viva Vivaz!

E micuţ şi fin, cu un design futurist şi linii uşor feminine, dar cu dotări care atrag şi damele şi masculii. El e Vivaz, noua creaţie a celor de la Sony Ericsson, care, o dată cu lansarea mobilului care filmează HD, au demonstrat că pot face faţă noilor tendinţe ale pieţei fără mari dureri de cap.



Da, aţi auzit bine, Vivaz este printre primele mobile capabile de filmări în format HD de 720p. Totul, pe un sistem de operare deja consacrat, Symbian, în versiunea 5 a platformei S60. Când a venit în teste, un coleg răutăcios mi-a zis că arată a aparat de ras.

M-am simţit brusc nevoită să sar în apărarea lui Vivaz, pentru că, în ciuda carcasei din plastic, care pe mine nu mă încântă la nici un terminal, designul său este unul aparte şi în pas cu moda. În plus, dimensiunile sunt ideale pentru un terminal din categoria sa - 107 x 51,7 x 12,5 mm, iar greutatea - 97 de grame - este şi mai atractivă.

Uşor de manevrat, uşor de strecurat în buzunar, cu un aspect glossy şi culori la modă - argintiu, negru, albastru închis şi vişiniu - Vivaz va avea cu siguranţă succes pe o piaţă din ce în ce mai pretenţioasă, cu atât mai mult cu cât are în dotare o cameră foto de 8 MP, dotată cu flash LED şi obiectiv generos şi un acumulator Li-polimer de 1.200 mAh, suficient pentru ceea ce are de făcut Vivaz.

Fiind un telefon dedicat fotografiei şi filmării, Vivaz dispune de două taste dedicate fiecărei operaţiuni în parte, ceea ce ajută mult utilizatorul. Ecranul telefonului este de tip touch, cu o diagonală de 3,2 inci şi 16 milioane de culori, având o rezoluţie de 360x640 de pixeli, cu oarece deficienţe de lizibilitate în caz de expunere la lumina solară, dar cu accelerometru pentru autorotirea imaginii. Producătorul afirmă că materialul din care este confecţionat ecranul este unul rezistent la zgârieturi.
O găselniţă utilă mi s-a părut şi cea a transformării tastei duble de volum într-un instrument pentru zoom, în modul foto al camerei.

Rulând Symbian, Vivaz ne pune la dispoziţie un meniu adaptat dispozitivelor cu ecran tactil deja cunoscut utilizatorilor, destul de accesibil oricui. Memoria internă oferită de Vivaz este, însă, de tot râsul - doar 75 MB - noroc cu slotul pentru cardul microSD, care acceptă memorii de până la 16 GB şi mai ales cu faptul că telefonul este livrat la pachet cu un card de 8 GB, care mai spală din ruşine.

În stand-by, ecranul prezintă în partea de sus o bară cu cinci shortcut-uri, dintre care unul dedicat Twitter. Vivaz suportă atât SMS, cât şi MMS, e-mail şi mesagerie instantanee, pentru care are la dispoziţie tastatură virtuală completă de tip QWERTY, dar şi alfanumerică sau mini-QWERTY.

Cum în ultimii ani Sony Ericsson a rimat cu muzică, majoritatea telefoanelor de succes lansate pe piaţă fiind adevărate walkman-uri, nici capitolul acesta nu este uitat de Vivaz, astfel că terminalul celor de la SE suportă formate audio dintre cele mai variate, de la mp3 la WMA, WAV, RA, AAC şi M4A.

Sunetul în difuzor este mulţumitor, dar nu la nivelul la care se ridică modele anterioare dedicate muzicii. La capitolul video, Vivaz suportă formate de tip WMV, RV, MP4 şi 3GP, dar nu are şi suport DivX/Xvid. În schimb, Vivaz poate reda la o rezoluţie de înaltă calitate şi claritate imagini video în format wide, de 16:9, căci doar partea aceasta este atuul său. De parcă nu avea şi aşa destule, nici lui Vivaz nu-i lipseşte din dotare radioul FM stereo.

Dar cea mai importantă dintre dotările sale este camera foto/video de 8 MP, care este capabilă de filmări HD de 720p. În plus, Vivaz are şi autofocus.

În modul "auto", senzorul foto îşi alege singur setările optime, dar pentru formatul "wide" 16:9 va trebui ca utilizatorul să se mulţumească doar cu 6 MP. În cazul fotografiilor captate cu 8 MP, fotografiile vor fi vizualizate în format 4:3. Există şi white balance, precum şi stabilizator de imagine şi timer.

Imaginile sunt de bună calitate, cu toate că în condiţii de iluminare slabă zgomotul este mai mult decât evident. Telefonul poate face capturi video cu 24 fps, iar utilizatorul are la dispoziţie o grămadă de setări şi moduri de captură. În condiţii de iluminare normală, pe timp de zi, în exterior, Vivaz a fost capabil de filmări de top, fiind deja o garanţie că viitorul sună bine şi la acest capitol.

În fine, la capitolul conectivitate, Vivaz stă bine, dispunând de GPRS, EDGE, Bluetooth 2.0 cu A2DP, 3G, HSDPA şi Wi-Fi, precum şi de un port miniUSB.

×
Subiecte în articol: gadget