x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vizite virtuale prin muzeele României. Peleş, Pelişor, Muzeul Ţăranului Român sau Muzeul "Astra" Sibiu pot fi explorate şi din faţa calculatorului

Vizite virtuale prin muzeele României. Peleş, Pelişor, Muzeul Ţăranului Român sau Muzeul "Astra" Sibiu pot fi explorate şi din faţa calculatorului

de Alexandru Radescu    |    04 Ian 2012   •   21:00
Vizite virtuale prin muzeele României. Peleş, Pelişor, Muzeul Ţăranului Român sau Muzeul "Astra" Sibiu pot fi explorate şi din faţa calculatorului

Aidoma telefoniei, internetul desfiinteaza distantele. Iar atunci apare si imaginea, lumea intreaga e mai mica, mai intima decat celebrul "satuc global". Mare a fost impactul unui serviciu precum Google Street View (din 2007) prin care orasele lumii pot fi batute la pas, virtual, din fata unui computer conectat la internet. Fiecare strada, fiecare piateta poate fi explorata gratie fotografiilor panoramice, la 360 de grade.

Dar ce te faci, daca ravnesti sa vizitezi un muzeu celebru dintr-un oras anume sau o tara anume, si asta fara sa iesi din casa? De la inceputul anului trecut, tot de la Google exista "Art Project", cu vizite virtuale (aidoma Street View), gratis, prin 17 mari muzee ale lumii. Din pacate, deocamdata nu apare nici muzeu romanesc in acest proiect. Iata insa ca o serie de muzee din Romania au reusit sa implementeze platforme pentru o vizitare virtuala, prin eforturi proprii: Muzeul National Peles, Pelisor, Muzeul Taranului Roman, Complexul National Muzeal "Astra" – Sibiu sau Muzeul National al Sa­tului "Dimitrie Gusti".

Mai multi vizitatori, accesibilitate globala si gratuita
Evident, prima consecinta a dis­po­nibilitatii acestor platforme virtua­le, prin intermediul internetului, a fost o crestere a numarului de vizitatori pe site-urile muzeelor, atat din Ro­mania, cat si din strainatate. La Mu­zeul Peles din Sinaia (peles.ro) de exemplu, numarul vizitatorilor unici este de peste 62.000/luna (pentru turul virtual), conform statisticii ofe­rite de reprezentantii institutiei, prin monitorizarea Google Analitics. Pot fi vizi­tate, virtual: Terasele, Curtea interioara, Holul de onoare, Sa­lonul Florentin, Sala Mare de Ar­me, Sala Maura, Sala de concerte etc. (Peles) si Salonul Reginei Maria, Dormitorul de aur, Camera de joaca a co­piilor, Biroul Regelui Ferdinand (Pelisor).

Pentru cei care aleg o plimbare virtuala prin Muzeul "Astra" (www.muzeulastra.ro), au la dis­po­zi­tie: Muzeul Civilizatiei Populare Tra­ditionale (in aer liber), Muzeul de Etnografie universala "Franz Bin­der" – Muzeul de Etnografie si Arta Populara saseasca "Emil Sigerus".

Navigarea virtuala prin muzee este destul de simpla, fie ca e vorba de ferestre deschise in pagina muzeului sau de "full screen", folosindu-se atat cursorul de mouse (pentru plimbare), fie sagetile din meniu (explorare la 360 de grade). De mentionat ca doar in cazul Muzeul Satului "D. Gusti" am intampinat piedici la explorarea virtuala, de pe un PC cu sistem de operare Linux.

Google Art Project
Cu sprijinul unor colaboratori entuziasti, Google a pus "pe pi­cio­are" cu un an in urma proiectul de digitalizare online a culturii: Art Project (www.googleartpro­ject. com). Peste 1.000 de tablouri, picturi faimoase din 17 mari muzee ale lumii, au fost scanate, digitali­zate, fiind la indemana oricarei persoane conectate la internet. Mai mult, exista si optiunea identica "Street View", prin care pu­tem vizita virtual, la 360 de grade, salile muzeelor. Printre muzeele a­le caror capodopere pot fi vizua­li­­zate digital se afla: Galeriile Uffizi (Florenta), Tretiakov (Mos­co­va), Ermitage (Sankt Petersburg), Rijksmuseum (Rembrandt-Amsterdam), Tate Britain (Londra), MoMa (Muzeul de Arta Mo­derna, New York), Palatul Versail­les, National Gallery (Londra), Van Gogh (Amsterdam), Alte Nationalgalerie (Berlin) etc. Functia zoom dezvaluie inalta rezolutie a imaginilor, putand fi descoperite si micile detalii ale tablourilor. Ac­ce­sand butonul "I" aflam o mul­ti­me de informatii despre opera de arta expusa, despre autor, dar si alte amanunte interesante.

×
Subiecte în articol: muzee virtuale