x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vocea se muta incet pe Internet

Vocea se muta incet pe Internet

de Cristian Ionita    |    15 Iun 2005   •   00:00
Vocea se muta incet pe Internet

Telefonia prin Internet capata tot mai multi adepti. Are marele avantaj al convorbirilor gratuite.

Dupa ce a stat ani la rand ascunsa prin ungherele retelei mondiale, telefonia prin Internet a inceput sa iasa la lumina. Marele avantaj: convorbirile sunt gratis sau foarte ieftine.

In caz ca nu ati auzit deja de Skype, este o companie din Luxemburg care a reusit sa stranga 40 de milioane de utilizatori pana in prezent. Ei ofera un program care poate fi descarcat gratis si le permite utilizatorilor sai sa vorbeasca gratis la telefon. Au un succes atat de mare, incat numarul utilizatorilor sai creste cu 150.000 de persoane pe zi. Ai nevoie de un computer legat la Internet (nu neaparat de mare viteza), de o pereche de casti si de un microfon. Poti vorbi gratis oriunde in lume cu alt utilizator al programului Skype. Gasiti programul la adresa http://www.skype.com.

CONCURENTA. Cei de la Skype nu sunt singurii. Gigantii Yahoo si Microsoft ofera gratis servicii de telefonie incluse in programele lor de mesaje instant (Yahoo Messenger si MSN). O data cu cresterea numarului de utilizatori, aceste programe au inceput sa ofere facilitati precum video-conferinta, mesagerie vocala, mesaje text sau inregistrarea apelurilor. Marele avantaj al acestor programe este ca pot fi folosite gratis pentru apeluri intre birourile sau punctele de lucru ale unei firme, indiferent in ce punct de pe glob s-ar afla ele. In felul acesta, factura telefonica se reduce considerabil.

CASTIG. Ce au de castigat companii precum Skype oferind gratis toate aceste lucruri? In afara faptului ca fac foarte multi oameni fericiti, mai castiga si ceva bani. Serviciul de convorbiri intre doua computere este gratis, dar, daca vrei sa apelezi un numar de telefon fix sau de celular prin intermediul Skype, trebuie sa platesti. Multi aleg aceasta varianta, pentru ca in anumite retele este mai ieftina decat convorbirile telefonice clasice. Yahoo face deja pasi mari pentru a oferi astfel de servicii cu plata. Deja a incheiat cateva acorduri cu mari companii americane de telefonie (Verizon, SBC, Sprint).
Luna trecuta, Yahoo a upgradat serviciul sau de mesagerie (Messenger).

×
Subiecte în articol: IT gratis