x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vodafone şi Deutsche Telekom propun fuziuni pe piaţa din Grecia

Vodafone şi Deutsche Telekom propun fuziuni pe piaţa din Grecia

20 Noi 2011   •   16:55

Dupa ce au pierdut 6,4 miliarde de dolari de pe urma investitiilor lor in Grecia, grupurile de telecomunicatii Deutsche Telekom si Vodafone Group cer in prezent autoritatilor elene sa permita fuziunea companiilor locale de telefonie mobila pentru ca acestea sa poata ramana profitabile, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

In urma cu doua luni,Vodafone a demarat discutiile privind o posibila combinatie a diviziei sale din Grecia cu Wind Hellas Telecommunications, insa pana acum cele doua parti nu au ajuns la un acord care sa fie supus aprobarii autoritatilor de reglementare. O fuziune a Vodafone si Wind Hellas, al doilea si al treilea operator de telefonie mobila din Grecia, ar conduce la crearea unui duopol cu liderul de piata Hellas Telecommunications SA, sau OTE, grup la care 40% din actiuni sunt detinute de Deutsche Telekom.

“Credem ca prin consolidare putem sa avem motive de investitii. Fara consolidare nu sunt atat de sigur', a declarat directorul general de la Vodafone, Vittorio Colao, la o conferinta organizata la Barcelona.

"Daca autoritatile elene nu vor aproba aceasta fuziune, cred ca in scurt timp vom avea o noua companie falimentata pe piata", a declarat direcroul general al OTE, Michael Tsamaz.

Potrivit presei elene, o cerere pentru aprobarea fuziunii Vodafone si Wind Hellas ar urma sa fie suspusa aprobarii Comisiei Europene abia in luna decembrie, in loc de luna octombrie cum se preconiza initial, in conditiile in care continua negocierile cu fondul american Largo Ltd., care are un pachet de actiuni la Wind Hellas.

“Prefer sa avem o piata care este mai putin fragmentata, o piata care are jucatorii dominanti. O astfel de piata ar oferi mai multa siguranta cu privire la profitabilitatea pe termen lung decat o piata cu operatori mici de tip ad-hoc care sunt interesati doar de cresterea numarului de utilizatori doar pentru a fi vanduti catre un fond de investitii mai tarziu', a declarat Michael Tsamaz.

Deutsche Telekom a cheltuit aproximativ patru miliarde de euro pentru a achizitiona 40% din actiunile OTE, insa in prezent participatia sa la compania elena are o valoare de piata de aproximativ 650 milioane de euro. Grupul german si-a redus valoarea investitiilor sale si recent a anuntat ca va verfiica daca este necesara o noua revizuire a valorii contabile a operatiunilor sale.

OTE, cel mai mare grup de telecomunicatii din Europa de Sud-Est, detine 54,01% din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobila, Cosmote, este prezenta pe piata romaneasca prin Cosmote Romania, societate detinuta de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din actiuni) si Cosmote Grecia (70% din titluri).

×