x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vreme vrea să dea ajutoare bogaţilor din IT

Vreme vrea să dea ajutoare bogaţilor din IT

de Daniel Ionaşcu    |    13 Sep 2011   •   18:07

Ministrul Telecomunicatiilor Valerian Vreme, pregateste o schema de ajutor de stat pentru a “momi' nume mari din industria IT, precum IBM, Oracle, Dell sau Ericcson, astfel incat sa investeasca suplimentar in Romania.

“Alaturi de alte state din zona, Romania se afla intr-o competitie pentru atragerea acestor companii si, pe langa resursele umane, infrastructura buna in domeniul telecom si facilitatile acordate programatorilor, trebuie sa aduci argumente in plus pentru atragerea lor. Ministerul Comunicatiilor lucreaza la o schema de ajutoare de stat pentru companiile care vor sa dezvolte in Romania afaceri in domeniul IT&C, printre beneficiarii acesteia urmand sa se numere IBM, Oracle, Dell si Ericsson', a declarat Vreme, citat de Mediafax. Potrivit lui Vreme, IBM ar putea infiinta un centru cu pana la 3.000 de angajati, ca sI Oracle – care ar putea sa relocheze un centru dintr-o tara din Africa, in timp ce Ericsson vrea sa isi sporeasca numarul de angajati din centrul pe care il are in Romania cu pana la 500 de persoane, de la 800 in prezent. De asemenea, Dell a venit cu o propunere pentru un centru in care si-ar putea desfasura activitatea cateva sute de angajati.
Proiectul vine in contextul in care anul trecut in Guvern se discuta eliminarea unei serii de facilitati fiscale pe care companiile din IT le au in Romania sI in conditiile in care unitatile romanesti ale companiilor in cauza sunt deja foarte profitabile. Spre exemplu, cu 660 de angajati, IBM Romania a realizat anul trecut un profit net de 11,1 milioane de euro la o cifra de afaceri de 53,4 milioane de euro. Subsidiara locala a IBM, cel mai mare furnizor international de servicii IT, are doua centre in Romania, respectiv Global Procurement Services Group Romania Remote Delivery Center si Application Services Global Delivery Center Eastern Europe, ambele fiind situate in Bucuresti.
La finele anului trecut, ministrul Vreme a anuntat ca, la Targu Mures, ar putea fi infiintat un centru de cercetare al IBM, in care va fi instalat un “supercomputer' la care va fi conectata intreaga zona balcanica.
Hewlett-Packard a inregistrat sI ea anul trecut un profit net de 10,6 milioane de euro profit net la o cifra de afaceri de 80 milioane de euro sI 324 de angajati. Oracle a inregistrat in tara noastra un profit net de aproape 6 milioane de euro la cifra de afaceri de 75,6 milioane de euro, cu 1.600 de salariati.
La inceputul lunii aprilie, Steve Schuckenbrock, presedintele diviziei Service a Dell, a anunta ca un miliard de dolari vor fi alocati in urmatorii doi ani pentru infiintarea a zece centre de date si extinderea serviciilor pentru clienti
Grupul suedez de telecomunicatii Ericsson are afaceri de 132,7 milioane euro in Romania sI 1.300 angajati. Profitul a fost de doar 1,6 milioane de euro.
In 2010, cifra de afaceri din industria romaneasca IT&C a atins 8,8 miliarde euro, cu 6% peste cea inregistrata in 2009, iar exporturile au urcat cu aproximativ 45%, potrivit datelor dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC) si dat publicitatii in luna mai.

×