Ca urmare a neparticipării niciunui operator la licitaţia organizată anul trecut pentru WiMAX (internet broadband fără fir pe distanţe de până la 50 de km), adică alocarea benzii de frecvenţe radio 3,6 – 3,8 GHz, s-au demarat discuţii pentru eliberarea celei de 2,5 GHz, folosită în prezent de instituţii guvernamentale.
În urma consultării operatorilor de comunicaţii electronice, fabricanţilor şi furnizorilor de echipamente ce funcţionează în benzile de frecvenţe radio 3,6 - 3,8 GHz, ANCOM a transmis Ministerului Comunicaţiilor un set de recomandări pentru utilizarea benzii de frecvenţă radio 3,6-3,8 GHz.
Astfel, este necesara elaborarea unei noi strategii pentru banda 3,6-3,8 GHz în semestrul doi al anului 2011, care să prevadă acordarea către operatorii publici a unor subbenzi de frecvenţă de 2x28 MHz, la nivel naţional şi modificarea procedurii de selecţie. Pentru furnizarea de servicii de transmisii de date de bandă largă pe suport radio (BWA), ANCOM consideră că se impune eliberarea cât mai rapidă a frecvenţei de 2,5 GHz, alocată în prezent utilizării guvernamentale.
Majoritatea respondenţilor consideră că reluarea procedurii de selecţie ar trebui să aibă loc abia în jurul anului 2012 (cu o excepţie care a precizat anul 2010). Dintre respondenţii care doresc amânarea procesului, 83% invocă lipsa de pe piaţă a unor echipamente performante şi accesibile ca preţ pentru a construi o reţea competitivă. De asemenea, 50% dintre aceştia au indicat situaţia economică internă şi internaţională dificilă ca fiind un alt motiv pentru amânare.
Unii operatori ar dori să nu existe nici o condiţie de eligibilitate, alţii ar dori doar o condiţie legată de cifra de afaceri (de minim 200 de milioane de euro), o parte ar dori ca singura condiţie să se refere la nedeţinerea altor licenţe de utilizare a frecvenţelor radio pentru reţele publice de comunicaţii celulare în benzile: 410-430 MHz (CDMA410), 450-470 MHz (CDMA450) şi 3400-3600 MHz (FWA) şi unii dintre respondenţi ar dori doar condiţii legate de experienţa în furnizarea de servicii de comunicaţii electronice, capacitate financiară, plan de afaceri sustenabil şi dovada accesului la surse de finanţare a investiţiei.
În ceea ce priveşte pragul financiar minim de pornire într-o licitaţie competitivă, răspunsurile au fost diferite, fiind avansate valori între 0,5 milioane euro şi 2 milioane de euro pentru fiecare licenţă, în timp ce un respondent a considerat că pragul de pornire trebuie să fie dat de costurile financiare ale eliberării spectrului radio în benzile de interes.
Toţi operatorii care au participat la consultare au indicat banda de frecvenţe 2500 - 2690 MHz ca fiind cea mai potrivită la momentul actual pentru furnizarea de servicii de transmisii de date de bandă largă pe suport radio (BWA).
Astfel, ANCOM propune Ministerului Comunicaţiilor ca strategia ce urmează a fi elaborată să permită acordarea către operatorii publici a unor subbenzi de frecvenţă de 2x28 MHz, la nivel naţional întrucât 90% dintre respondenţi ar dori o alocare de canale la nivel naţional şi absolut toţi au declarat că ar dori o alocare pentru un canal radio de 2x28 MHz.
Citește pe Antena3.ro