x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget X-43A sau de 10 ori viteza sunetului

X-43A sau de 10 ori viteza sunetului

13 Noi 2004   •   00:00

Proiectele aviatice si aerospatiale ale SUA sunt strans legate de suprematia mondiala si de orgoliul national. La inceputul saptamanii viitoare NASA va incerca sa lanseze un vehicul hipersonic, fara pilot, care sa atinga viteza de 11.000 Km/h sau, daca preferati, aproximativ viteza sunetului inmultita cu 10.

ALEXANDRU RADESCU

PREGATIRI. Montarea vehiculului X-43A sub aripa avionului B-52
Conform unui material wired.com, X-43A va fi lansat luni, pentru a treia oara, primul test desfasurandu-se in 2001. A fost un esec fiindca racheta care purta micul avion s-a "dereglat" in timpul zborului, aterizand in Oceanul Pacific.

Zborul de luni va incepe cu decolarea avionul purtator B-52, de la o baza a fortelor aeriene din California. In clipa in care avionul va atinge altitudinea de 1.200 de metri, deasupra Oceanului Pacific, va fi lansat X-43A, care va fi atasat unei rachete. Racheta va purta "motorul hypersonic" pana la altitudinea de 3.500 de metri dupa care "ii va da drumul". De la baza, inginerii proiectului vor "strange date" despre comportarea motorului la viteza maxima atinsa. Finalul "povestirii" va consta intr-o prabusire controlata in ocean. NASA a declarat ca nu intentioneaza sa recupereze avionul.

COSMOS
Conform planurilor NASA (www.nasa.gov), zborul de luni va fi punctul final al unui proiect care a costat in total 230 de milioane de dolari. Implicarea in asemenea actiuni are limite "prezidentiale". Se pare ca planurile aviatice NASA au fost date peste cap de anumite proiectele spatiale dorite de presedintele George Bush. Este vorba de "Vision for Space Exploration" in care "se recomanda" NASA focalizarea "energiei" asupra proiectelor prin care sa se trimita oameni pe Luna si pe Marte.

×
Subiecte în articol: IT