x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Zbor cu mobilul deschis

Zbor cu mobilul deschis

de Alexandru Radescu    |    03 Apr 2008   •   00:00
Zbor cu mobilul deschis

Tot mai multe linii aeriene includ folosirea telefoanelor mobile la bordul aeronavelor sale. AirFrance a anunţat ieri cel mai complet serviciu de comunicaţii mobile: voce, SMS, e-mail cu ataşamente.

TELECOMUNICAŢII - celularul a ocupat şi avioanele

 

Tot mai multe linii aeriene includ folosirea telefoanelor mobile la bordul aeronavelor sale. AirFrance a anunţat ieri cel mai complet serviciu de comunicaţii mobile: voce, SMS, e-mail cu ataşamente.

După lupte seculare care au durat câţiva ani, serviciile de telefonie mobilă au pă­truns şi în interiorul aero­navelor comerciale. În ultimul timp, au apărut anunţuri din partea mai multor companii şi instituţii abilitate, nelipsind din comunicatele lor expresii precum “primii”, “pre­mieră” etc. Ieri, AirFrance şi OnAir au anun­ţat lansarea “celui mai complet” serviciu de comunicaţii mobile la bordul avioanelor: voce, e-mail, SMS-uri. Serviciul, aflat încă în faza de test, este disponibil pe curse în interiorul Europei pe aeronave Airbus A318.


Aplicaţii. Serviciul lansat ieri de AirFrance este de fapt faza a doua a testului început în luna de­cembrie a anului trecut, pentru pri­mele trei luni fiind disponibil doar pentru SMS-uri şi e-mail cu sau fără ataşament. Mobile OnAir foloseşte satelitul (prin SwiftBroadband In­marsat) pentru a transmite semnale de voce şi date din avion spre sol. O ministaţie este amplasată pe avion, preia semnalul de la terminale şi îl trimite către satelit. Pentru serviciul de date se foloseşte doar GPRS. Deocamdată, forma de plată va fi identică serviciilor de roaming existente în oferta operatorilor.

În aeronavele Airbus A318, serviciul va fi activat după ce se va atin­ge altitudinea de 3.000 metri, iar echipajul are posibilitatea să oprească oricând folosirea sa. Fiind încă în faza de test, AirFrance va folosi opinia pasagerilor în legătură cu funcţionarea noului sistem.


Lansări. La 20 martie, Emirates Airline şi operatorul scandinav Telenor au anunţat prima convorbire la telefon mobil, pe linia Dubai – Casablanca, zborul EK751. În acest caz s-a folosit serviciul dezvoltat de AeroMobile (Norvegia). Acelaşi AeroMobile a primit autori­zaţie şi de la ANRCTI (în noiembrie 2007), firma norvegiană fiind alături de OnAir (Elveţia) singurii acreditaţi pe continentul european. În urmă cu o săptămână, şi autoritatea britanică în domeniu, Ofcom, a permis aeronavelor britanice să fo­lo­sească asemenea sisteme de comunicaţii.

×
Subiecte în articol: IT