x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Live video Interviurile jurnalul.ro. Darius Vâlcov: Scăderi surpriză de TVA până la sfârşitul anului

Interviurile jurnalul.ro. Darius Vâlcov: Scăderi surpriză de TVA până la sfârşitul anului

19 Feb 2015   •   11:23
Interviurile jurnalul.ro. Darius Vâlcov: Scăderi surpriză de TVA până la sfârşitul anului
Sursa foto: Victor Stroe

Reducerea TVA de la 24% la 20% şi a accizelor, două dintre măsurile cuprinse în proiectul Codului Fiscal, vor fi aplicate mai devreme de ianuarie 2016, la anumite date surpriză, a declarat ministrului Finanţelor Publice, Darius Vâlcov. Cele două măsuri nu pot aştepta data de ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol de consum în noiembrie-decembrie. " Există pericolul şi riscul real ca odată anunţate şi aprobate aceste măsuri să existe o reticienţă şi o reţinere atât a clienţilor, cât şi a agenţilor economici. Pe de o parte, firmele nu-şi vor mai face şi nu vor mai pune la dispoziţie produsele în special în noiembrie şi decembrie, iar, pe de altă parte, consumatorii vor aştepta tocmai pentru că vor ştii că din ianuarie 2016 vor plăti TVA mai puţin şi accize reduse. Pentru a preveni un gol de consum vor exista mai multe modificări, probabil în etape surpriză, pentru a ajunge la acel nivel în ianuarie 2016. Vor exista aceste elemente surpriză şi să nu mire pe nimeni dacă află cu două zile înainte că urmează să fie o cotă diferită de TVA sau o reducere de acciză", a declarat Vâlcov. Printre surprizele care vor apărea în acest an intră şi reducerea TVA la alimente şi preparatele din legume, carne, fructe etc.
“Da, eu cred că reducerea TVA la alimente poate fi inclusă în pachetul de măsuri surpriză. Trebuie să facem o clarificare: reducem TVA la carne, legume, fructe dar şi pe ntru tot lanţul de producţie. Fiecare produs la care se va aplica TVA de 9% va fi prezentat printr-un ordin comun al MF şI Ministerul Agriculturii care va ieşi în două săptămâni probabil:, a spus Vâlcov.

FMI nu poate bloca Noul Cod
Fondul Monetar Internaţional nu a fost informat asupra măsurilor din noul Cod Fiscal care se aplică începând de anul viitor, pentru că acordul se încheie în septembrie 2015. Însă la ultima întâlnire, delegaţia FMI-UE a fost informată de măsurile care vor fi aplicate în acest an. "Noi am făcut ce este corect să facem. Pentru măsurile care au aplicabilitate începând cu ianuarie 2016 nu a existat o consultare cu FMI. Dar pentru cele despre care credem că pot fi aplicate chiar înainte de 1 ianuarie 2016 am informat Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, chiar la ultima vizită. Le-am şi prins în scrisoarea, care până la urmă nu a mai fost semnată, în special din motive legate de zona care ţine de energie. Cele două măsuri pentru care am informat FMI se referă la reducerea TVA de la 24% la 20% şi reducerea accizelor la nivelul din 2013", a mai declarat ministrul de Finanţe.

Codul trebuie aprobat până-n iunie
Proiectul Codului Fiscal trebuie aprobat în Parlament până la sfârşitul lunii iunie, cel târziu, pentru a putea fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2016. Ministrul de Finanţe a explicat că această măsură este necesară pentru că din noul proiect al Codului Fiscal au fost scoase două cuvinte " de regulă" şi au fost înlocuite cu formula " minim şase luni". Asta înseamnă că pentru a putea fi aplicat proiectul trebuie aprobat de Parlament cu minim şase luni înainte astfel încât mediul de afaceri să aibă timp pentru a se pregăti. Este una dintre cerinţele mai vechi ale oamenilor de afaceri: predictibilitate şi stabilitate, a anunţat Ministrul de Finanţe.


×