x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Mari interpreti de Folclor O voce de legendă

O voce de legendă

de Ioana Lataretu    |    07 Iul 2008   •   00:00

Maria “es­te re­zul­tatul genetic de aur a miliarde de privighetori anonime din spaţiul traco-dacic, iar nu-me­le ei nu poate fi decît Ma-ria. Cu timpul, ea va deveni precum legenda ciocîrliei, o legendă a Mariei”, spunea pro­fesor Petre Popescu Gorgan.

“Maria rămîne în istorie întîia privighetoare modernă a României”


Maria “es­te re­zul­tatul genetic de aur a miliarde de privighetori anonime din spaţiul traco-dacic, iar nu-me­le ei nu poate fi decît Ma-ria. Cu timpul, ea va deveni precum legenda ciocîrliei, o legendă a Mariei”, spunea pro­fesor Petre Popescu Gorgan. Nimic mai potrivit ca acest motto, pentru a ne amin­ti şi vorbi despre omul şi artistul de excepţie Maria Lătăreţu. Cîntecele sale, pu­te­rea interpretativă şi crea­toare au înnobilat folclo­rul şi l-au urcat pe culmile muzicii populare.


PUTERNICĂ.
De­pă­nînd firul amintiri­lor şi re­me­­morînd mo­men­tele vieţii Mariei Lătăreţu, copilăria grea, marile tragedii prin care a trecut, ai fi zis că va fi o învinsă.

Dar femeia puternică din dînsa, tenacitatea morală au fă­cut să răzbească în viaţă, zîmbetul de pe faţă să nu-i dispară, un zîmbet ajuns proverbial, iar puterea de a cînta, de a culege şi de a crea să fie enorme pînă la sfîrşitul vieţii. Aţi zice că s-a născut cîn­tînd, a creat de timpuriu, prima creaţie fiind la 17-18 ani, impresionată de frumuseţea Gorjului.

Cîntecul de care vă vor­besc este “Lung e drumul Gor­­jului”, el se găseşte şi as­tăzi în arhiva Institutului de et­nografie şi folclor “Cons­tan­tin Brăiloiu”, are o ve­chi­me de 80 de ani şi este o nes­te­mată a folclorului nostru. Atît în tinereţe, cît şi în ul­ti­mii ani de viaţă interpreta cîn­tecele cu multă uşu­rinţă. Mo­dulaţiile şi inflexiunile calde din voce n-au pă­răsit-o niciodată, iar puterea crea­toare creştea o dată cu vîrsta.


POVESTE.
Avea un cîntec pentru ori­cine şi pentru orice, a cîntat primăvara ca nimeni alta, a fost cea mai mare cîntăreaţă a florilor, a firului de iarbă crudă, a dra­gostei curate, a muncii, a înţelepciunii omului de ţară. Alaiul ei de flori, ciripitul păsărelelor, pe care aproape în fiecare cîntec le dezmierda, cu cadenţe melodioase, te fac mai bun, mai optimist.

Cîntecele Mariei Lă­tă­reţu aduc în suflet linişte, dra­­goste şi împăcare, oameni şi zările stau să-i asculte cîn­tecul. Fiecare cîntec este o poveste mai veche sau mai nouă, iar despre Maria Lă­tă­reţu poţi spune că n-a avut nici vîrstă şi nici biografie.


“La vîrsta de 9 ani îmi aduc aminte că m-am dus cu tata în casa lui popa Oprişescu din Cârligeii din deal, acolo se făcea o ­petrecere, avea fini, eu, care niciodată nu cînta­sem la vreo masă aşa de mare ca să fiu ascultată de atîta lume, cînd am început să cînt cu tata, am început să tremur de ruşine, de-abia ­apucam să termin cîntecul şi, cînd am terminat de a cînta, am şi fugit afară”

Maria Lătăreţu

×