x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Andrei Baciu explică importanța telemedicinei. Cum își poate rezolva un pacient problemele de tiroidă, cardiovasculare sau chiar investigațiile imagistice

Andrei Baciu explică importanța telemedicinei. Cum își poate rezolva un pacient problemele de tiroidă, cardiovasculare sau chiar investigațiile imagistice

07 Oct 2022   •   11:45
Andrei Baciu explică importanța telemedicinei. Cum își poate rezolva un pacient problemele de tiroidă, cardiovasculare sau chiar investigațiile imagistice

Integrarea serviciilor medicale este importantă pentru că scutește alergătura pacientului, rezolvarea unor probleme medicale făcându-se rapid, precizează Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Conferința Națională “Campaniile de sănătate în Ilfov - sănătatea mai aproape de oameni, descentralizare și performanță”, organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, canal de știri din România partener exclusiv al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul.

"Este importantă integrarea serviciilor medicale. Este important să înțelegem ce înseamnă telemedicină. De curând, guvernul a adoptat o hotărâre de guvern care crează cadrul, pentru prima dată, a utilizării serviciilor de telemedicină. Și sunt prevăzute câteva capitole importante".

Demnitarul a dat mai multe exemple despre cum poate un pacient să rezolve problemele medicale. 

"Teleconsultația. De exemplu, pacienții care  au probleme cu tiroida  și trebuie să ia un medicament care suplinește hormonul tiroidian. Știm că din când în când trebuie făcute ajustări ale respectivului medicament. Cum poți face asta? Poți merge să ai o discuție cu medicul însă în realitate asta se întâmplă și telefonic de multe ori. Se petrece această interacțiune medic-pacient de o manieră virtuală cu ajutorul telemedicinei.

Boli cardiovasculare. Atunci când se intorduce un medicament împotriva hipertensiunii, acesta are efect nu imediat, nu de la o zi la alta, ci în decurs de câteva zile, săptămâni, în măsura în care tratamentul respectiv se stabilizează la nivelul organismului. Parctic, dacă ai tensiunea prea mare sau prea  mică și după stabilizarea tratamentului trebuie să ai o discuție cu medicul curant. De cele mai multe ori, se petrece această discuție la nivel telefonic și mai este scăzut sau crescut dozajul. Până acum, diferența era următoarea. Ca medic, nu puteai să decontezi această activitate medicală în relația ta cu CNAS deci nici nu putea să devină o regulă o astfel  de practică. Dacă creezi un cadru prin care medicul respectiv este remunerat pentru acea activitate se reajustează, ținem pasul cu timpul în care trăim.

Teleradiologia. Faci la un spital din Ilfov un CT sau o radiografie care poate să necesite o expertiză suplimentară față de ce există în spital. Care sunt opțiunile pacientului? Medicul îți spune să mergi în București la o clinică specializată. Însă telemedicina vine cu următorul avantaj. Sigur, trebuie creată puntea tehnologică. Se poate transmite respectiva radiografie sau examenul imagistic către un spital unde există expertiza suplimentară și medicul de acolo este plătit pentru această activitate. Nu o face pe baza unei relații personale, la rugăminți. Este o activitate medicală ca toate celelalte, plătită, deci va avea tot interesul să o facă profesionist, să aloce timp să trateze lucrurile cu maximă responsabilitate. Deci pacientul nu mai trebuie să ia CD-ul, radiografia să meargă la un alt medic, să caute o programare, să stea la rând, să-i dea rezultatul, să pună un diagnostic. Luicrul acesta se petrece aproape instant", a explicat acesta avantajele telemedicinei.  

În București funcționează 54 de spitale, jumătate sunt sub patronajul Ministerului Sănătății și restul sunt gestionate și sprijinite financiar de către Primăria Capitalei. 

×