Acesta avertizează că prima perioadă de investiții în energie regenerabilă a fost urmată de un deceniu în care nu s-a întâmplat nimic. Totodată, România are nevoie să dezvolte și producția, iar aici va fi nevoie de mână de lucru.
"Toată lumea vorbește de al doilea val de regenerabile. Ar trebui să ne ferim de acest termen. Am avut primul val de regenerabile, care a fost un vărf și s-a format brusc. După care a urmat o perioadă lungă de acalmie, 10 ani, în care nu s-a întâmplat mai nimic. Ar trebui să ne ferim să se repete istoria. Să avem iar un vârf de 2-3 ani și după aceea să stăm din nou, să vedem ce va urma. Ar trebui să atragem cât mai multe investiții, nu doar în partea efectivă de construcție, să atragem capacități de producție de componente din fotovoltaic, eolian, chestiunii conexe. Și să aducem o valoare adăugată cât mai mare în economia românească.
Față de primul val, avem o nouă provocare. Forța de muncă. Capacitățile noi care se vor instala vor avea nevoie atât pe perioada construcției, cât și ulterior, de oameni care să lucreze. Începând de la partea de formare în școli și ulterior, să aducem cât mai mulți oameni. Pentru România se estimează că până în 2030 un necesar doar pe partea de fotovoltaic circa 25.000 de oameni. În eolian este nevoie de și mai mulți oameni. Este o veste bună dar trebuie să ne pregătim de acest impact", explică acesta.
De asemenea, reprezentantul RPIA spune că trebuie stabilită situația scoaterii din circuitul agricol a terenurilor, investitorii în energie regenerabilă dorind un cadru legislativ predictibil pentru următorii 25 de ani. Însă ministrul Agriculturii, Petre Daea, atrage atenția, pe bună dreptate, că securitatea alimentară a țării este prioritară.