x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Bogdan Badea, președinte Hidroelectrica: „Estimăm prima zi de tranzacționare la BVB pe data de 12 iulie”

Bogdan Badea, președinte Hidroelectrica: „Estimăm prima zi de tranzacționare la BVB pe data de 12 iulie”

de Redacția Jurnalul    |    29 Iun 2023   •   14:00
Bogdan Badea, președinte Hidroelectrica: „Estimăm prima zi de tranzacționare la BVB pe data de 12 iulie”

Listarea Hidroelectrica la BVB ar putea începe pe 12 iulie, după finalizarea procedurii IPO, spune Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidorelectrica, la Conferința Income Magazine Corporate „Listarea companiilor strategice din energie - drum deschis pentru dezvoltare și relevanță”.

"Compania s-a pregătit de mulți ani pentru acest proces, a fost cu suișuri și coborâșuri pentru că la un moment dat, când lucrurile erau așezate, din punct de vedere al pregătirii pentru listare a venit pandemia. A trebuit să punem totul pe hold, așteptând ca piețele să se stabilizeze și să putem relua acest obiectiv. În tot acest timp  focusul  a fost consolidare, pe creștere.

În 2017, când am preluat conducerea companiei, era evaluată, de acționarul minoritar Fondul Proprietatea, undeva la 17 miliarde, astăzi este evaluată la peste 50 de miliarde și sigur că piața ne va arăta unde se va situa Hidroelectrica în urma finalizării procesului de listare ca valoare.

Focusul a fost pe consolidarea companiei, pe creștere organică, obținerea unei performanțe financiare din ce în ce mai bune, care să asigure confortul acționarilor că se vor acorda dividende generoase și, pe de altă parte, că Hidroelectrica, ca principal furnizor de energie în România va beneficia de toate oportunitățile de creștere pe care piața de energie și, în general, conjunctura europeană ni le oferă.

Suntem o companie 100% verde, vom continua să investim în energie verde. Am intrat și pe piața de furnizare, în casele românilor de câțiva ani, și sigur că acum, poziționându-ne între cei mai importanți furnizori din România, am avut o altă interacțiune cu oamenii pentru că la un moment dat compania fusese decuplată, părea ceva foarte îndepărtat. Dar astăzi, pe de o parte suntem furnizori de energie, pe de altă parte românii astăzi au posibilitatea să fie parte integrantă din această companie, să fie acționari la Hidroelectrica, și ne bucură extrem de mult.

De ce ar investi românii în Hidroelectica

În primul rând, predictibilitate pentru că uitându-ne în spate am oferit un traseu prerdictibil de creștere a companiei.

În al doilea rând sustenabilitate. ESG - standardele de sustenabilitate care devin din ce în ce mai importante pentru fiecare dintre noi. Asta înseamnă că nu te focusezi doar pe activitatea de bază, ci și pe ceea ce înseamnă și pe responsabilitatea socială, standardele de guvernanță corporativă, interesul pentru o creștere sustenabilă care să-și lase o amprentă cât mai mică în ceea ce privește impactul asupra mediului. 

Toate aceste lucruri fac din Hidroelectrica o companie care nu este la sfârșit de drum, odată cu finalizrea procesului de listare, este la început de drum. Sigur că este și pentru noi ceva nou. Statutul de companie listată presupune o serie de standarde mult mai înalte în ceea ce privește raportarea, relația cu investitorii. 

Persoanele fizice au putut lansa ordine începând cu ziua de vineri (23 iunie - n.red.).Până astăzi este valabil acel discount de 3% și, din punct de vedere al termenului final prin care atât pentru investitorii instituțional, cât și pentru persoanele fizice, estimăm prima zi de tranzacționare la BVB pe data de 12 iulie, după ce se închid toate chestiunile de ordin tehnic din acest proces de listare.

Din perspectiva celui de-al treilea element pe care voiam să îl mai spun - De ce să investim în Hidroelectrica? Așa cum arată mediul investițional din România, conjunctura europeană, Hidroelectrica are un potențial de creștere și de dezvoltare extrem de mare, pe care dorim să-l fructificăm în viitor. 

S-a vorbit despre listarea duală versus listarea la BVB

A fost o discuție foarte complicată la început, când s-a vorbit despre listarea duală versus listarea la BVB. Era o tranzacție foarte mare care semăna îngrijorări cu privire la capacitatea pieței din România de a aborsbi o astfel de listare. Ne bucurăm pe această linie pentru că s-a dovedit că, atât investitorii instituționali, și nu mă refer doar la investitorii instituționali din România, mă refer și la investitorii instituționali consacrați pe piața mondială, sunt extrem de interesați. Am avut foarte multe discuții, a fost un proces care a presupus o muncă uriașă. Ceea ce vedem astăzi este rezultatul a peste 1000 de întâlniri cu diverse fonduri de investiții care au fost interesate, cărora trebuie să le prezinți companie, să înțeleagă business-ul, oportunităție de creștere și să ia decizia de a investi.

Așa cum arată lucrurile astăzi, nu putem decât să fim bucuroși de încrederea pe care o a arată atât investitorii instituționali, cât și piața de retail din România, care a fost o adevărată surpriză, nu neapărat pentru cei care trăim în România, ci și de analiștii din bănci care au fost surprinși de feedback-ul pozitiv pe care persoanele fizice l-au arătat pentru această listare", precizează Bogdan Badea.

×