x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă VIDEO Comuna din România cu primărie digitalizată, sistem de supraveghere video, iluminat inteligent şi wi-fi gratuit

VIDEO Comuna din România cu primărie digitalizată, sistem de supraveghere video, iluminat inteligent şi wi-fi gratuit

06 Dec 2021   •   14:40
VIDEO Comuna din România cu primărie digitalizată, sistem de supraveghere video, iluminat inteligent şi wi-fi gratuit

Comuna Sadu din Sibiu bifează toate criteriile pentru a fi numită smart village. Are primărie digitalizată, sistem de supraveghere video, iluminat inteligent şi wi-fi gratuit.

Există în România o localitate pusă la punct de la A la Z. Are primărie digitalizată, sistem de supraveghere video, iluminat inteligent şi wi-fi gratuit. Comuna Sadu din Sibiu bifează toate criteriile pentru a fi numită smart village. În plus, birocraţia e redusă la minimum, pentru că 90% din documente pot fi depuse sau obţinute online.

 

Tablelele clasice au fost înlocuite cu unele inteligente. Peste tot există conexiune prin fibră optică, iar elevii au primit tablete si laptopuri. Nu de la Guvern, ci printr-o finanţare obţinută de consiliul local.

De câţiva ani, celebrul dosar cu şina, omniprezent în instituţiile publice din România, a devenit o simplă amintire, pentru că întreaga primarie este digitalizată.

 

Pe site-ul primăriei fiecare locuitor îşi poate crea un cont de utilizator iar de acolo poate să îşi plătească taxele şi impozitele sau poate solicita tot felul de documente.

Dezvoltarea digitală a început cu realizarea infrastructurii de fibră optică. Au urmat apoi finalizarea altor trei proiecte: sistem de supraveghere video, iluminat inteligent cu telegestiune şi wi-fi gratuit pentru în toată comuna.

 25 de camere de supraveghere au fost montate în principalele zone ale comunei. O cameră perfomantă monitorizează non stop toate maşinile care intră şi ies din localitate.

Şcoala Generală din Sadu este şi ea una smart, iar avantajele s-au vazut în timpul pandemiei. Internetul era deja gratuit în comună, iar primăria nu a mai aşteptat tablete de la guvern. A cumpărat tot ce trebuie pentru elevii care participau la cursuri online. Şcoala este dotată cu table inteligente, iar acum orele sunt mult mai interactive.

Sistemul de iluminat inteligent urmează să fie implementat şi în localitatea aparţinătoare Tocile. În paralel, autorităţile din Sadu caută soluţii pentru "înverzirea" energiei folosite în comună prin montarea de panouri fotovoltaice şi finalizarea unor proiecte care vizează transformarea deşeurilor în energie.

×
Subiecte în articol: comuna sadu