x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă George-Sergiu Niculescu, președinte ANRE: „Vrem să introducem un filtru pentru a delimita investitorii în energie regenerabilă de cei care vor să promoveze un alt tip de afacere”

George-Sergiu Niculescu, președinte ANRE: „Vrem să introducem un filtru pentru a delimita investitorii în energie regenerabilă de cei care vor să promoveze un alt tip de afacere”

de Redacția Jurnalul    |    01 Iun 2023   •   15:30
George-Sergiu Niculescu, președinte ANRE: „Vrem să introducem un filtru pentru a delimita investitorii în energie regenerabilă de cei care vor să promoveze un alt tip de afacere”
Sursa foto: antena3CNN

ANRE caută o soluție pentru a-i delimita pe investitorii în energie regenerabilă de cei care vor să promoveze un alt tip de afacere, spune George-Sergiu Niculescu, președinte ANRE, la Conferinţa Naţională „Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă – surse transparente pentru resurse curate”, organizată de Cotidianul naţional Jurnalul și Antena 3 CNN, prin platforma România Inteligentă.

"Interesul nostru este să avem o capacitate mai mare de  producție, să avem energie energetică produsă și livrată în rețea, în așa fel încât acest lucru să pună presiune pe preț iar consumatorul, casnic sau non-casnic, să aibă acces la energie pe care să și-o permită, în așa fel încât și economia României să rămână competitivă. 

Am avut o serie de întâlniri la parlament cu comisiile de specialitate în care s-a discutat modalitatea prin care se poate introduce un filtru în așa fel încât investitorii care doresc să dezvolte aceste proiecte și să ajute sistemul energetic național prin instalarea mai multor MW în capacitatea de producție, să-i delimităm cumva  de  cei care nu doresc altceva decât să găsească o fereastră de oportunitate și să promoveze alt gen de  bussines decât cel pe care ni-l dorim noi.

Aceste cereri de racordare, în mod tradițional se îndreaptă spre zonele României care sunt pe parte de fotovoltaic cu cel mai bun grad de însorire iar pe investițiile de eolian cu cel mai bun grad al măsurătorilor de vânt. Toată lumea  vrea să-și racordeze acolo capacitatea de producție. Cererile sunt foarte mari, accesul la rețea, atât pe distribuție cât și de transport, se îngreunează. O delimitare între acești investitori este binevenită în momentul de față, în așa fel încât cei care chiar vor să instaleze și să investească să aibă acces", explică președintele ANRE. 

Una dintre modalitățile pentru delimitarea investitorilor serioși de ceilalți este introducerea unei taxe pe MW.

"Din analizele pe care le-am făcut, am constatat că în Spania, de exemplu, există o taxă care se aplică pentru fiecare MW, în valoare de 40.000 de euro, care este deblocată în momentul când proiectul și îl ajută pe cel care dorește cu adevărat să facă investiția. Analizăm momentul când să fie plătită această taxă, să fie și predictibilă, pentru ca cei care vor veni să fie hotărâți că vor implementa acele proiecte. Să nu blocheze astfel capacități pentru ca cei care doresc cu adevărat să implementeze cu valori foarte mari și apoi să fie descurajați", spune și Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE.

 

 

 

×