x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Hubert Thuma, presedinte CJ Ilfov: „Mulți aruncă peste tot gunoaie, nu respectă natura, nu reciclează”

Hubert Thuma, presedinte CJ Ilfov: „Mulți aruncă peste tot gunoaie, nu respectă natura, nu reciclează”

de Redacția Jurnalul    |    22 Iun 2023   •   10:45
Hubert Thuma, presedinte CJ Ilfov: „Mulți aruncă peste tot gunoaie, nu respectă natura, nu reciclează”

Mulți români aruncă peste tot gunoaie, nu respectă natura, nu reciclează, atrage atenția Hubert Thuma, presedinte CJ Ilfov, la Conferința Națională „Viață bună pentru locuitorii Județului Ilfov, mediu, calitatea spațiilor verzi, măsuri anti-poluare”, organizată de cotidianul naţional Jurnalul și Antena 3 CNN, prin platforma România Inteligentă.

„La capitolul mediu avem încă multe lucruri de rezolvat în Ilfov, dar nu doar în Ilfov ne confruntăm cu această problemă, peste tot în țară. Toți ne dorim să trăim într-un mediu curat, verde, să respirăm aer curat dar mulți dintre noi aruncăm peste tot gunoaie, nu respectă natura, nu reciclează. 

Centre de colectare voluntară 

S-au făcut pași. Am avut campanii de împădurire, ecologizare. Avem acum mai multe campanii pregătite și proiecte la care lucrăm. Sunt CAV-urile, centrele de selectare a deșeurilor mari, care nu pot fi colectate prin metoda din ușă în ușă. Construim trei, finanțarea este din PNRR, în jur de 14 milioane de lei. Cele trei CAV-uri sunt amplasate în Grădiștea, Moara Văsliei și Brănești. Deservesc o populație de aproximativ 60.000 de locuitori. Sunt de fapt niște platforme betonate pe care sunt amplasate niște containere unde oamenii duc deșeurile, baterii uzate, electrocasnice, deșeuri din construcții sau din demolări, le duc cu mașinile lor în aceste CAV-uri. Nu se percepe nicio taxă și de acolo urmează să fie recilcate. Este un exemplu de o schimbare pe care am făcut-o în ultimii ani. Deocamdată le implementăm dar cred că nu ne vom rezuma la cele trei centre, vom face și altele pentru că, din reacția oamenilor, reiese faptul că vor fi utile și vom ajuta la îmbunătățirea calității mediului din acele zone. Problemele cu deșeurile din construcții sunt enorme și este singura soluție să limităm efectul negativ asupra sănătății oamenilor prin construcția acestor CAV-uri. 

Cumpărăm 30 de autospeciale pentru a colecta și transporta deșeuri menajere. Cumpărăm și pubele, și containere. Este un proiect din fonduri europene, în valoare de 100 de milioane de lei, la care au achesat 34 din cele 40 UAT-uri din Ilfov. Paralel avem campanii de conștientizare, ecologizare, împădurire.

Problema cea mai delicată este a unei noi gropi de gunoi

Problema cea mai delicată este a unei noi gropi de gunoi. Aș dori să-i asigur pe locuitorii din Ilfov că nu s-a luat încă această decizie, vom analiza foarte atent oportunitatea unui asemenea proiect. Suntem în legătură strâmnsă cu DSP, Agenția de Mediu Ilfov, localitățile din Ilfov unde s-ar putea eventual amplasa un asemenea proiect. Nu este decis amplasamentul. Va fi consultată populația. 

În schimb, este impetuos necesar să facem o stație de tratare a apei biomecanică. Trebuie să discutăm cu cetățenii, să le explicăm că o asemenea stație, în primul rând nu poluează, și în rândul doi va reduce foarte mult cantitatea de deșeuri care ajunge la groapă. O astfel de stație reduce cantitatea cu 50%, poate și mai mult, a deșeurilor",  explică președintele CJ Ilfov. 

×
Subiecte în articol: ilfov Hubert Thuma poluare verde reciclare