"În România avem tendița să credem că deșeurile sunt doar o problemă. Deșeurile pot însemna o resursă pentru foarte multe companii. Deșeurile reciclate pot însemna o resursă pentru economia circulară. Și, într-adevăr, ce mai stringentă problemă pentru noi este reolvarea acestei tranziții, de la deșeurile generate de cetățenii României într-o resursă pentru economie.
Mă întreabă multă lume cine poluează cel mai mult în mediul rural, urban, în natură. Răspunsul este simplu - omul. Noi. Toți. Pentru că fiecare cetățean, prin viața proprie, prin activitatea zilnică generează deșeuri , poluare, emisii de dioxid de carbon. Și tot ce înseamnă reglementare, practic asta încearcă să rezolve. Să dea un cadru legal acestor transformări din problemă în resursă.
Da. Soluția există în România și nu trebuie să mergem foarte departe, avem judeţe unele sistemele de gestionare a deşeurilor funcţioneză, e o colectare selectivă bine organizată, exista staţii de sortare şi depozitare pentru o parte din deşeurile selectate de comunităţi.
În schimb, o problemă nerezolvabilă e a deşeurilor mari, dar vin bani de la PNRR. Deşeuri mari, precum animale moarte, electrocasnice, dar până în 2026 construim o logistică naţională care apoi va fi operată de operatorii regionali din acele localităţi.
Apoi reciclarea trebuie susţinută, pentru că nu avem capacitate de reciclare, dar venim cu capacitate de 200 de milioane din PNRR, printr-o schemă de ajutor de stat. Putem schimba faţa acestei ţări cu implicarea tuturor", explică ministrul Mediului.