x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Parcul tehnologic de la Măgurele, viitorul vârf de lance al cercetării românești

Parcul tehnologic de la Măgurele, viitorul vârf de lance al cercetării românești

de Adrian Stoica    |    09 Sep 2022   •   07:30
Parcul tehnologic de la Măgurele, viitorul vârf de lance al cercetării românești

Postul de  televiziune Antena3, singurul canal de știri partener CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul, au organizat, ieri, o nouă conferință sub genericul România Inteligentă.

De data aceasta, tema aleasă a fost „Parcul Științific și Tehnologic Măgurele - Drumul de la inovație și cercetare la dezvoltare și progres”. Prezenți la dezbateri, reprezentanții Consiliului Județean Ilfov, ai Primăriei Măgurele, parlamentari și oficiali din Ministerele Dezvoltării, Economiei și ai Cercetării au adus în discuție rolul pe care acest parc îl poate juca în viitor. Integrarea  cercetării și inovării în sfera economiei va putea schimba fața României, dar pentru aceasta avem de îndeplinit câteva condiții de bază, iar una dintre ele este asigurarea  unei finanțări adecvate, inclusiv în ceea ce privește nivelul salarizării. 

Prezentă la dezbateri, Mihaela Toader, administratorul public al Consiliului Județean Ilfov, a precizat că parcul științific de la Măgurele va fi unic în România.  „Dincolo de importanța proiectului, nu aș vrea să uităm că  platforma de la Măgurele înseamnă mult mai mult. Avem acolo 9 institute de cercetare care își desfășoară activitatea și au rezultate palpabile, avem Facultatea de Fizică a Universității București și alte zeci de infrastructuri de cercetare care s-au dezvoltat în zonă. Din acest motiv, am ales zona Măgurele (...) și am demarat pregătirera  acestei ambițioase infrastructuri de inovare, de transfer tehnologic și totul a fost susținut din sursele financiare ale Consiliului Județean Ilfov”, a declarat aceasta. 

2026, termenul pentru finalizarea proiectului

Valoarea proiectului este de 61 de milioane de euro și are termen de finalizare anul 2026. Studiul de fezabilitate este finalizat, la fel ca și Studiul tehnic, iar achizițiile publice ar putea fi demarate la sfârșitul acestui an, dacă Ministerul Dezvoltării îi dă undă verde. 

„Este un proiect foarte mare și ne dorim să găsim un consorțiu care să-și asume atât construcția, cât și operarea lui”, a mai precizat Mihaela Toader.

Cum va arăta parcul

Proiectul va cuprinde un  centru de transfer tehnologic, un centru de inovare și un centru expozițional. În centrul de transfer tehnologic ar urma ca IMM-urile să se întâlnească și să lucreze cu cercetătorii. Din această conlucrare ar trebui să rezulte produse care să fie preluate de piață. De asemenea, în centrul de inovare cercetătorii vor putea să-și transfere inteligența în business și să-și înființeze start-up-uri inovative. 

Învățământul preuniversitar trebuie regândit

O componentă esențială care poate asigura succesul acestui proiect este învățământul. Din această perspectivă, Tudor Prisecaru, secretar de stat în Ministerul Cercetării și Digitalizării, a spus că sistemul de învățământ preuniversitar trebuie refăcut pentru ca absolvenții cei mai  buni să poată fi cooptați în activitatea  de cercetare.  „Trebuie să facem un învățământ de calitate. În contextul în care științele fundamentale încep să fie centrifugate, atunci se vede la ce ajungem. Trebuie să refacem complet sistemul de învățământ preuniversitar, să-l readucem în acea zonă în care absolvenții cei mai buni să fie aduși în zona de cercetare”, a afirmat Tudor Prisecaru. 

„Este un proiect ambițios și realizabil (Parcul științific Măgurele - n.red.), numai dacă ne gândim la faptul că, în urmă cu o lună, cei doi miniștri, domnul Burdujea și Cseke, au fost la fața locului pentru a definitiva amplasamentul unei fabrici care va construi elemente optice, inclusiv pentru export. Deci iată că lucrurile încep să se miște”.

Tudor Prisecaru, secretar de stat în Ministerul Cercetării și Digitalizării

Inteligența românească, tot mai căutată de străini

Potrivit ministrului Economiei, Florin Spătaru, tinerele talente ale inteligenței românești sunt tot mai căutate de companiile străine pentru a lucra în firmele pe care acestea le-au  deschis  la noi.  „De exemplu, în industria auto 50% din proiectele care vizează senzorii și tot ce înseamnă partea de automatizare sunt dezvoltate în România”, a declarat acesta.

Proiectul „Ora de știut”

În ultimii doi ani, prin intermediul Asociației Măgurele Science Park au fost organizate aproape săptămânal întâlniri între mediul de afaceri și cel educațional. În acest context, în care se dorește stimularea creativității tinerei generații, Consiliul Județean Ilfov a demarat din acest an un proiect-pilot în 28 de școli de pe raza sa de competență. Denumit „Ora de știut”, proiectul vine cu o metodă nouă  de predare a materiei, într-un format complet digitalizat și axat pe inovare. Până la sfârșitul anului, Consiliul Județean Ilfov vrea să introducă programul în toate școlile din județ. 



 

×