x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Îngrijorări privind hrana românilor. Ce soluții au miniștrii Guvernului Ciolacu

Îngrijorări privind hrana românilor. Ce soluții au miniștrii Guvernului Ciolacu

de Redacția Jurnalul    |    20 Feb 2024   •   19:38
Îngrijorări privind hrana românilor. Ce soluții au miniștrii Guvernului Ciolacu
Sursa foto: Lucian Alecu

Conferinţa "Gustul Viitorului - Industria alimentară și retailul pentru următorii 7 ani", powered by Kaufland, a fost marcată de o dezbatere intensă asupra creșterii alarmante a prețurilor alimentelor și a dispariției produselor românești de pe rafturile magazinelor. Autoritățile au propus plafonarea prețurilor, însă retailerii se tem de consecințele pe termen lung.

În luna august 2023, Guvernul a decis plafonarea adaosului comercial pentru produsele considerate de bază. Cofrajul de 10 ouă costa 10 lei, laptele bio 9 lei, iar pulpele de pui 11,5 lei/kilogram. Cu toate acestea, prețurile au început să crească în ciuda ordonanței care este încă în vigoare.

Directorul Executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), George Bădescu, a subliniat importanța măsurii și a menționat că plafonarea este calibrată pentru situații deosebite, dar că piața este dinamică și suferă schimbări permanente.

„Noi am înțeles rațiunile măsurii. Am căutat să răspundem la această decizie. Acest gen de decizie este calibrată pentru situații deosebite. Vorbim de o piață dinamică și schimbări permanente. S-a decis prelungirea acestei plafonări”, a declarat George Bădescu, Director Executiv Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Acum, statul se gândeşte la crearea unui mecanism pentru a stabiliza preţurile, inspirat de ordonanţa plafonării.

9 din 14 alimente cu adaos comercial plafonat s-au scumpit în ianuarie faţă de decembrie 2023, conform datelor oficiale INS.

„Am făcut un studiu. Am văzut efect, dar ne uitam la inflație și ne spune că scăderea prețurilor a avut impact la inflație. Măsura viza ajutorarea populației cu resurse mai limitate care cumpără aceste produse de bază și la ele s-a văzut o scădere a preturilor”, a declarat Bogdan-Marius Chiritoiu, Președinte al Consiliului Concurentei.

„Au fost scăderi importante de la 8% pana la 28-30%. Această OUG este valabilă până pe 31 martie. Săptămâna viitoare o să avem o întâlnire cu ministrul Economiei, retail, procesatori, sa încercăm un mecanism. Deja lucrăm în cadrul Ministerului Agriculturii să se aplice pentru toate produsele agroalimentare”, a declarat și Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

La conferința "Gustul Viitorului. Industria alimentară și retailul din România pentru următorii 7 ani" au participat miniștri cu portofolii importante din Guvernul condus de Marcel Ciolacu, precum și reprezentanți din industria de retail, producție și procesare. Dezbaterile au evidențiat o preocupare comună pentru găsirea soluțiilor optime în fața provocărilor din sectorul alimentar și de retail.

×
Subiecte în articol: Conferinţa RO 3.0 florin barbu