Rerezentanții ISU i-au învățat pe preoții și angajații prezenți la Catedrala Mitropolitană din Iași ce trebuie să facă în cazul unei urgențe medicale și cum să să folosească noul defibrilator.
Aparatul este ușor de folosit mai ales că oferă instrucțiuni audio detaliate.
Cunoștințele dobândite în urma instructajului pot face diferența dintre viață și moarte până la sosirea echipajelor medicale specializate.
"Nu este greu să învățăm publicul să folosească un defibrilator, mai ales că ele sunt făcute special pentru a fi folosite de publicul larg. Sunt niste instrucțiuni foarte ușor de invăţat", a declarat Viorel Buta, coordonatorul Centrului de formare a paramedicilor de la ISU Iaşi.
Stopul cardio-respirator este cea mai frecventă cauză de deces în rândul populației. Peste 50.000 de decese au loc anual în ţara noastră din această cauză, cele mai multe având loc chiar pe stradă.
Defibrilator amplasat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Zeci de preoţi au fost instruiţi să acorde primul ajutor
Dintre aceste decese, aproximativ 40% dintre pacienţii aflaţi în stop cadio-respirator prezintă fibrilaţie ventriculară.
"Biserica acordă o importanţă deosebită atât parții sufletești a fiecărui credincios în parte, cât si parții trupești. Am efectuat acest instructaj pentru angajaţii Centrul Eparhial Iaşi, pentru membrii din sectorul administrativ şi nu numai, şi pentru cei care asigură permanenţa, aici în Curtea Catedralei Mitropolitane, dat fiind faptul că aproape permanent fluxul de credincioşi este unul crescut la Sfânta Cuvioasa Maica Parascheva.
.Am considerat că o măsură strict preventivă, amplasarea acestui dispozitiv medical îl poate folosi orice persoană", a declarat Marius Burghelea, directorul Departamentului Securitate în Muncă al Arhiepiscopiei Iașilor.
În ultimii ani, în Iași au fost achiziționate mai multe astfel de aparate şi montate în zonele aglomerate din oraș pentru a putea fi utilizate în cazul unor urgențe.