x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Situația paradoxală a medicamentelor: Dorind să facem economii, plătim mai mult 

Situația paradoxală a medicamentelor: Dorind să facem economii, plătim mai mult 

de Diana Scarlat    |    08 Apr 2022   •   04:09
Situația paradoxală a medicamentelor: Dorind să facem economii, plătim mai mult 

Românii nu au acces la medicamente ieftine și eficiente, din cauza unui sistem fiscal păgubos pentru toată lumea: atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul de sănătate, pentru producători și distribuitori, pentru farmacii, dar și pentru statul român, care trebuie să deconteze mult mai mulți bani decât încasează din suprataxarea medicamentelor ieftine.

 În cadrul conferinței „Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienților la medicamente”, care a avut loc ieri, la București, s-au pus bazele reorganizării sistemului național de taxare a medicamentelor generice și biosimilare. Evenimentul a fost organizat de Antena 3 și cotidianul național Jurnalul, în cadrul proiectului „România Inteligentă”.

În cadrul conferinței s-a dezbătut sistemul fiscal care afectează România din foarte multe puncte de vedere, din cauza unor calcule financiare greșite, pe care nu le-a corectat niciunul dintre guvernele din ultimii cinci ani. Medicamentele generice și biosimilare au fost suprataxate, astfel încât au fost scoase de pe piață, în loc să ajute pacienții și sistemul de sănătate, în egală măsură. Acestea au importanță națională, deoarece generează acces de până la trei ori mai mare al pacienților la tratamente ieftine, eficiente, de foarte bună calitate și sigure, dar care generează și mari economii de cost. Aproape 5.000 de medicamente generice lipsesc de pe piața românească, deoarece nu sunt rentabile. Mai mult, problemele României afectează și celelalte țări, care sunt nevoite să-și modifice prețurile. Arina Gholmieh, director general Egis Pharmaceuticals România, a atras atenția asupra deciziilor politice greșite de până acum care au generat scoaterea de pe piață a mii de produse ieftine și eficiente. 

Calcule și propuneri pentru Guvern

Taxa clawback este una dintre cele mai mari probleme pe această piață a medicamentelor, fiind de peste 28% pentru medicamentele generice, față de 20% pentru celelalte. Reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) spun că România ar putea avea un sistem de sănătate sustenabil, dacă la nivel politic se vor lua decizii pentru eliminarea referențierii la cel mai mic preț din Europa și se va aplica scăderea graduală a taxei clawback pentru medicamentele generice. Analiza situației din ultimii ani arată că medicamentele generice care au intrat pe piața din România în perioada 2015-2020 au generat economii de cost în valoare totală de peste 540 de milioane de euro. APMGR a făcut trei propuneri pentru modificarea taxei clawback, astfel încât să se aleagă o variantă cu cel mai mic impact asupra economiei României. Din dezbatere a reieșit că este posibil ca în urma calculelor financiare să se ajungă la concluzia că impactul bugetar ar zero, chiar dacă s-ar elimina total această taxă, pentru că s-ar recupera din ceea ce statul român plătește în plus către Casa de Sănătate, din cauza agravării afecțiunilor acelor pacienți care nu au acces la tratamente ieftine.

Politica prețurilor va fi revizuită

Prezent la eveniment, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că România a ajuns să plătească mai mult, în mod paradoxal, din dorința de a face economii la buget. „Politica prețurilor trebuie să fie revizuită, pentru că noi ne aflăm într-o situație paradoxală: tot dorind să facem economii, ajungem să plătim mai mult, pentru că ies medicamentele ieftine de pe piață și în locul lor intră altele mai scumpe”, a precizat ministrul. Acest sistem face ca statul român să fie, de fapt, păgubit, pentru că astfel e obligat să deconteze mai mulți bani pentru cele scumpe, dar de aici derivă și alte probleme, pentru că pacienții care nu au acces la tratamente ieftine și nici nu-și permit unele scumpe se îmbolnăvesc mai rău, deci ajung la tratamente mult mai costisitoare în spitale și chiar pot fi în situația de a nu mai putea să muncească, iar statul va plăti pentru aceștia ajutoare sociale, în timp ce o parte a forței de muncă nu va mai fi activă. În cadrul evenimentului, președintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu (PSD), europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, și Laszlo Attila (UDMR), Secretarul Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, au susținut nevoia de modificare a politicii prețurilor medicamentelor, în cel mai scurt timp, urmând să se facă o serie de calcule financiare, pentru a se alege cea mai bună soluție. Marcel Ciolacu a mai spus că de săptămâna viitoare, PSD va merge în Parlament cu un nou set de măsuri pentru ieșirea din criza multiplă în care ne aflăm, iar una dintre propuneri este pentru sistemul de sănătate, ce va include recalcularea sistemului de stabilire a prețurilor pentru medicamentele generice și biosimilare. 

România Inteligentă

Evenimentul care a avut loc ieri face parte din seria „România Inteligentă” – un nou produs media integrat, cu acoperire 360⁰. Până în prezent au fost dezbătute cele mai multe subiecte de interes major, precum soluțiile inteligente de servicii publice, de digitalizare în sectorul privat și în cel instituțional, alternative moderne și inovative pentru managementul traficului sau al deșeurilor, utilizări ale Inteligenței Artificiale și metode de reformare a relației cu cetățeanul-contribuabil. Emisiunea cu același titlu este realizată și prezentată de Cătălina Porumbel și Adrian Ursu, de luni până vineri, de la 9.45. Conferința Națională România Inteligentă, a fost moderată de Adrian Ursu. Principalele teme ale conferinței au fost: „Piața de medicamente în România – evoluții și îngrijorări”, „Fabricile de producție medicamente generice din România – provocările momentului și soluții în crizele globale”, „Politicile de preț și taxa clawback”, „Strategia Farmaceutică Europeană: genericele și biosimilarele – esențiale pentru asigurarea accesului pacienților la tratamente”, „Propuneri pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate și a accesului pacienților la medicamente”. Conferința a  fost transmisă live, pe pagina de Facebook a Antenei 3 https://www.facebook.com/Antena3Oficial și pe site-ul antena3.ro. Prezentările, dezbaterile și schimbul de informații oferă o perspectivă clară și completă asupra accesului pacienților la medicamente. 

În România sunt 30 de fabrici de medicamente generice, dintre care una singură aparține statului. Împreună, acestea asigură 1,5% din PIB.

Strategia Farmaceutică Europeană include accesul unui număr cât mai mare de pacienți la medicamentele generice și biosimilare ieftine, eficiente și sigure. La strategia României se lucrează acum și se va ține cont de aceleași nevoi.

×