Prima întrevedere din ziua de luni, 2 octombrie 1989 a fost cu Poliana Cristescu (orele 9:20-10:05). Un moment de destindere de începutul săptămânii când, la o cafea, prima doamnă a României îi va fi povestit sfârşitul de săptămână celei pe care şi-o dorise succesoare.
Discuţia cu Emil Bobu (orele 10:20-10:35) putea să însemne transmiterea indicaţiilor pentru programul comisiei lor de cadre din acea zi. Căci a urmat una dintre cele mai lungi şedinţe din an ale triumviratului Elena Ceauşescu, Emil Bobu şi Constantin Radu (orele 10:45-13:00).
După-amiaza a fost consacrată şedinţelor de lucru de la săliţă prezidate de Nicolae Ceauşescu. Prima dintre ele e consemnată în agendă ca fiind pe probleme de chimie (orele 16:15-17:00), cea de-a doua - organigrama Ministerului Metalurgiei (orele 17:15-19:20). Cuvânt greu în stabilirea acelei organigrame l-au avut, desigur, concluziile comisiei de cadre conduse de Elena Ceauşescu. Luni, 2 octombrie s-a decis asupra componenţilor "nomenclaturii 2" din metalurgie. Ştia Tovarăşa că aplica învăţătura lui Stalin?!
Comisia condusă de ea era o "emanaţie" a practicii începute la Kremlin în 1924. Atunci fusese creată o secţie de organizare, verificare şi control pentru nominalizarea cadrelor din aparatul superior de partid, administraţie, guvern, servicii speciale, armată, economie şi cultură. Nu era însă nici acesta o pură invenţie stalinistă, ci un transfer al practicilor cominterniste. Cu deosebirea că la "revoluţionarii de profesie" - expediaţi în cele patru zări cu misiunea revoluţiei mondiale - nu se putea vorbi de privilegii.
Înalţii activişti ai partidului nominalizaţi pe lista 1 (cadre de partid) şi lista 2 (cadre superioare din economie şi celelalte sectoare menţionate) au alcătuit din 1924 încoace casta nomenclaturii. În studiul consacrat acestor privilegiaţi, M. Voslensky (1980) a analizat dictatura acestei clase parazitare care aspira la puterea asupra lumii. Dar auzise vreodată Tovarăşa despre acestea? "Învăţase" şi ea, probabil, ceva istorie din prietenia cu foste ilegaliste şi soţii de foşti cominternişti: nevasta lui Răutu, a lui Borilă, a lui Drăghici... Dar să-i aducă aminte, dintre nomenclaturişti cine-ar fi îndrăznit?