x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 26 septembrie 1989

26 septembrie 1989

de Lavinia Betea    |    26 Sep 2009   •   00:00

Între orele 9 şi 10, Elena Ceau­şescu  i-a primit pe "oamenii casei" - Nicolcioiu, Bobu şi Curti­ceanu. Apoi au început şedinţele. Patru într-o singură zi!

Prima dintre ele - în "troika" de cadre (cu Bobu şi Constantin Radu) la săliţă a ţinut peste jumătate de ceas. A întrerupt-o pentru a merge, după o pauză scurtă de zece mi­nute, la şedinţa de lucru prezidată de Nicolae Ceauşescu cu tema probleme financiare (orele 11:00-12:00).

A reluat, într-o a doua repriză, şedinţa cu cadriştii ei (12:05-13:00). Dacă Radu era mai nou introdus în chestiuni de cadre, Emil Bobu avu­sese probabil acces şi la dosarele soţilor Ceauşescu. Ştia atunci că nici măcar dosarul secretarului general nu era "curat". În dosarul de cadre, întocmit în februarie 1945, apare menţionat că tatăl Andruţă făcuse politică liberală. Iar fratele, celălalt Nicolae (zis Nicu în 1945, iar mai târziu când ajunge comandantul şcolii de Securitate de la Băneasa, Nicolae-Andruţă) avusese simpatii legionare. Naşul de botez al lui Ceauşescu ajunsese mai târziu legionar. Muncitor la Malaxa, îşi spusese Stănilă Scorniceşti. În reeducarea de la Aiud, foşti capi ai mişcării legionare au vorbit şi despre rugăciunile ne­ves­tei lui Stănilă Scorniceşti pentru finul Ceauşescu, punându-l în în­curcătură pe comandantul închi­sorii.  

După-amiază, şedinţa prezidată de Nicolae Ceauşescu pe tema organizării şi modernizării metalurgiei a început la 16:30 şi a sfârşit la 17:25. Că metalurgia şi celalalte ra­muri industriale trebuiau mode­r­ni­zate, "indica" şi Ceauşescu. Şi-o în­chipuia însă în stilul "marelui salt înainte" lansat de Mao: operă a colectivelor de inventatori şi inovatori din întreprinderi, fără importuri de tehnologie ori materii pri­me. Cadrul "potrivit" li se crease de către Ceauşescu prin Festivalul "Cântarea României"!

După ultima şedinţă, la Cabi­netul 2 a fost pentru câteva minute şi Ion Ursu (orele 17:35-17:42).

×
Subiecte în articol: agenda