x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 30 septembrie 1989

30 septembrie 1989

de Lavinia Betea    |    30 Sep 2009   •   00:00

Neobişnuit a fost acel sfârşit de săptămână al Elenei Ceauşescu, cu pro­­gram prelungit sâmbăta du­pă-amiaza şi program de duminică.

Sâmbătă 30 septembrie, la ora 9:00, a intrat la Cabinetul 2 Constantin Radu, secretar al CC şi membru al Comisiei Centrale de Revizie. A urmat Poliana Cristescu (orele 9:20-10:41). De faţă cu Poliana, Elena Ceauşescu a avut şi o întrevedere cu Ştefan Andrei (între orele 9:30 şi 10:15).

Cât pentru a-şi saluta şi întreba de noutăţi cumnata a durat vizita lui Vasile Bărbulescu (10: 41-10:44). Un sfert de ceas l-a reţinut apoi pe Emil Bobu (10:45-11:00).

Neconsemnată de Scînteia a fost vizita ei în Capitală cu Nicolae Ceauşescu (orele 11:00-12: 10). S-a reîntors pentru a continua seria şedin­ţelor de lucru cu Bobu şi cu Radu. Sâmbătă s-au întrunit iarăşi la ora 12:20 şi au terminat nu se ştie când. Iar duminică, Tovarăşa l-a însoţit pe Nicolae Ceauşescu într-o vizită de lucru în judeţul Ialomiţa.

În istoria partidului comunist din România, de la instaurarea sa la pu­tere şi până la sfârşitul ei, o singură femeie mai fusese atât de vizibilă şi activă - Ana Pauker. Spre deosebire însă de Elena Ceauşescu, cariera predecesoarei sfârşise după numai opt ani (1944-1952). Oricât s-au deosebit între ele aceste două femei ce-au lăsat urme în politica PCR, în amintirile celor care le-au cunoscut direct s-au  asemănat prin ambiţia dominării bărbaţilor, plăcerea de a-şi umili sub­al­ternii şi pasiunea pentru intrigă.

Însăşi femeile care asigurau procentul de reprezentativitate al sexului în funcţiile de conducere erau validate de Elena Ceauşescu pe tiparul predecesoarei. Portretul colectiv al acestor alese a fost creionat astfel de Dumitru Popescu: "Cred că Elena Ceauşescu le alegea după o frustă şi sarcastică (dacă nu chiar sadică) este­tică, călăuzită nu numai de severi ri­gori de partid, ci şi de o ludică batjocură la adresa bărbaţilor (...) În ce consta satira îndreptată de EC spre majoritarii CPEx-ului? În prohibiţia oricărei delectări vizuale. Orice schimb de misterioase şi tulburătoare fluxuri între cele două tabere era exclus ca între personajele unui basorelief de ciment şi granit".

Printre cuvântătorii Congresului al XIV-lea, se spune, şi-a făcut însă apariţia şi o delegată cu înzestrări "nepotrivite". O apariţie năucitoare ce nu purta uniforma deux-pieces-ului ori a costumului naţional.  Scandalul ce-ar fi urmat l-a curmat ştirea că de­legata reprezenta femeile muncitoare din judeţul Sibiu. Judeţul al cărui  prim-secretar era tocmai "tovarăşul Nicu".

×
Subiecte în articol: agenda