Vineri, 6 ianuarie 1989, a fost o zi obositoare pentru o femeie care-a împlinit a doua zi 70 de ani!
La 9:35 – Nicolcioiu şi Curticeanu au primit de la ea observaţii şi sarcini vreme de cinci minute. Imediat după ei, în Cabinetul 2 a intrat Ion Totu – ministrul Afacerilor Externe ale României în acel moment. Judecând după timpul scurt petrecut de ministru la Elena Ceauşescu, ne putem închipui că a felicitat-o în avans, prezentând, drept cadou de aniversare, ultimele traduceri ale "savantei" editate în străinătate. Desigur, nu s-a vorbit de costurile preţiosului dar!
De la 9:55 la 10:22, prin Cabinetul 2 se succed nici mai mult, nici mai puţin de şapte delegaţii! Scopul acestor primiri sunt cu siguranţă felicitările pentru aniversarea de-a doua zi. Iar ordinea delegaţiilor e în funcţie de importanţa în palmaresul sărbătoritei a instituţiei ce-o reprezintă. Prima delegaţie a fost a Consiliului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie, prezidat de Elena Ceauşescu. A urmat delegaţia Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, apoi cea a Ministerului Educaţiei şi Învăţământului. Miniştri, secretari de stat, şefi de secţii şi compartimente au adus astfel "fierbintele omagiu" primei femei din stat.
După succesiunea numeroşilor delegaţi, urmează alţi vizitatori. Generalii Nicolae Pleşiţă (comandantul şcolii de perfecţionare a cadrelor de rezervă a Ministerului de Interne) şi Constantin Olteanu; Gheorghe Tănase – încă mâna ei dreaptă în "sortarea" cadrelor; şi doi oaspeţi "de suflet" – fiul ei cel mic, Nicu, în acel moment prim-secretar la Sibiu, şi fosta lui soţie, Poliana Cristescu, preşedinte al Consiliului Naţional al Organizaţiei Pionierilor.
În vreme ce discuţia cu Nicu durează jumătate de ceas (între 18:05 şi 18:36), cu fosta-i noră stă de vorbă, între patru ochi, aproape o oră (10:36 - 11:25).
Sosesc din toate "colţurile ţării" telegrame, flori şi cadouri.
Citește pe Antena3.ro