x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Aici Radio Europa Liberă Destinatar şi semnatari, în analiza Europei Libere

Destinatar şi semnatari, în analiza Europei Libere

09 Apr 2009   •   00:00

Şapte intelectuali români i-au scris preşedintelui Uniunii Scriitorilor Români pentru a protesta faţă de demiterea lui Mircea Dinescu de la săptămânalul România Literară. I s-au adresat pentru a-i aminti să-şi facă datoria de a-i apăra pe membrii Uniunii.



Ei l-au îndemnat să îl apere pe Dinescu şi să pună capăt persecuţiei scriitorului. Au amintit că "USR există pentru a proteja forţele creative ale culturii române".

Cei şapte sunt Geo Bogza, în vârstă de 81 ani, Ştefan Augustin Doinaş, 67 de ani, Dan Hăulică, 67 de ani, Octavian Paler, 63 de ani, Andrei Pleşu, 40 de ani, Alexandru Paleologu, 70 de ani, şi Mihai Şora, 73 de ani. Majorita­tea au debutat pe scena literară îna­in­te de cel de-al II-lea război mondial şi toţi, cu excepţia lui Bogza, au fost persecutaţi sub regimul comunist.

Scrisoarea începe prin a exprima "perpelxitatea şi îngrijorarea" sem­na­­tarilor faţă de demiterea arbitrară a lui Dinescu din postul său de editor la săptămânalul România Lite­rară, spu­nând că nici o lege nu poate justifica o astfel de măsură severă. Din cauză că breasla scriitorilor nu a pri­mit nici o explicaţie pentru aceas­tă "eliminare neaşteptată", nu au avut o altă alegere decât "să se lanseze în spe­culaţii". Sem­na­tarii au avertizat că per­se­cu­tarea scriitorilor nu poate de­cât să fie  în "detrimentul culturii române".

Ei au amintit de persecutarea lui Tudor Arghezi (1887-1967) şi a lui Lu­cian Blaga (1895-1961), doi poeţi care au suferit "hărţuieli şi care au fost in­terzişi" în anii '50, şi au stabilit o paralelă între anii devastatori ai erei sta­liniste şi prezent. Demiterea lui Dinescu de la România Literară nu poa­te fi privită independent de in­te­resele ge­ nerale ale culturii ro­mâ­ne, au spus ei, adă­u­gând că în calitate de scriitori ei au re­fuzat să facă vreo deosebire între dra­gostea pentru ţară şi grija pentru cultura română: "Posteritatea nu ne va uita, cu siguranţă - nici pe dumnea­voastră, nici pe noi -, dacă vom rămâne indiferenţi când un prieten scriitor se găseşte într-o situaţie care nu îi permite să îşi exerseze talentul".

Scrisoarea a menţionat şi o altă poetă şi eseistă română care a avut curajul să vorbească, Ana Blandiana, căreia i s-a interzis accesul la drepturile sale profesionale fundamentale, adică "accesul la revistele de specialitate şi la edituri". Cu opt luni în urmă, rubrica Anei Blandiana a dis­pă­rut din România Literară, iar numele său a dispărut din toate publicaţiile.

Ar fi dificil, au scris intelectualii, pentru USR să le explice membrilor săi cum a fost posibil ca un poet de ca­librul lui Dinescu să fie pus în situaţia de a implora. Însuşi Dinescu a scris o scrisoare de protest adresată lui Popescu după ce preşedintele USR, care este şi directorul editorial al României Literare, l-a demis pe poet.

Semnatarii au făcut apel la Popescu să pună capăt "unei injustiţii şi unei greşeli cu consecinţe morale, pro­fesionale şi umane extrem de gra­ve". Având însă în vedere trecutul lui Popescu, nu sunt mari şanse ca el să reacţioneze. Iar, potrivit unor sur­se neconfirmate, dar credibile, unul dintre cei şapte, Andrei Pleşu, a fost pedepsit. Surse diplomatice vestice spun că a fost tri­mis să în­de­pli­neas­că o slujbă măruntă, în pro­vincie, la mu­zeul din Bacău, deşi pre­gătirea sa pro­fesională îl califică, fără îndoială, pentru o profesie mult mai impor­tan­tă. Mai mult, potrivit Ra­dio Bu­da­pes­ta, care citează surse fran­ţuzeşti, toţi semnatarii scrisorii care îl apără pe Dinescu, cu excepţia lui Bogza, au cunoscut interdicţia de a publica.
Crisula Ştefănescu, Radio Europa Liberă (München) - Raport al secţiei de cercetare, condusă de dr M. Shafir. Document din "Arhiva 1989", Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca
Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: aici radio europa liberă