x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Constructori visători

Constructori visători

28 Ian 2009   •   00:00

Dacă în grădina Copilăriei s-a intrat întotdeauna pe cărările de candoare şi inocenţă, drumurile spre maturitatea Timpului pre­zent trec, invariabil, prin toate zi­dirile în care ne turnăm puterea şi, deopotrivă, aspiraţia omeneas­că de mai bine.



În vremea noastră constuctorii se nasc din visători, spune cineva. Afirmaţia sună, evident, romantic. Deşi...
În ultimele decenii am bătut cu pasul nenumăratele locuri de geneză. Epicentre fierbinţi ale ac­tualităţii, care au ridicat în lumi­nă cele peste 2,6 milioane de apar­tamente din ultimii 23 de ani, ori au arcuit elegante, vitale zboruri de beton peste ape. Locuri intrate în domnia întinselor sisteme de irigaţii, în care nădejdea lanului de pâine al ţării se mă­soară în fiecare an cu cele peste 30 milioane tone de cereale, ori aparţinând vetrelor de arşiţi necruţătoare, ridicând potenţia­lul industrial al României socia­liste la o putere de 128 de ori mai mare decât în 1945. Şi am învăţat astfel că drumul prin erele geologice către stratul tăcut de cărbune, de exemplu, "se pietruieşte" mai întâi şi întâi cu istovitoare robus­te­ţe. Că un nou act de vasalitate a apelor ţării, prin care acestea sunt obligate să plătească tributul în megawaţi – valuta liber converti­bilă care intră în ecuaţia existen­ţei moderne – aşează la temelii cheltuiri, nu o dată eroice, de ener­gie. Că luciul tuturor ma­gistra­lelor albastre cuprinde în durerile facerii, ca pe o obligatorie vamă, asprele confruntări în care sorţii nu pot fi decât de par­tea făuritorului de istorie nouă.
Şi totuşi, constructorii se nasc din visători...
Oare şi pentru faptul că ei au, într-o mai mare măsură, capacitatea să vadă în toată splendoarea ziua de mâine a operei lor?

Eram în albia unui mare lac de acumulare, peste numai două ore urma să se instaureze şi aici domnia definitivă a apelor, şi memoria a înregistrat gestul omului care scrijelea acolo, în eternitatea betonului, data clipei unice pe care o trăia, pe care o pregătise în zile şi nopţi de neodihnă. "Să se ştie", s-a explicat el atunci. Oare chiar nu-şi imagina că "pentru a se şti", ajungea vasta lume a tăce­rii urcată acolo, între munţi, şi de bra­ţele lui?... Cine a admirat săl­baticele splendori ale Transfăgă­ră­şanului nu se poate să un fi vă­zut o plăcuţă care reaminteşte unitatea sub drapel ce a acţionat acolo. Abruptul muntelui învina prin despicarea şoselei adaugă ce ar mai fi de adăugat... Un pumn de pământ drept amintire, din pri­ma cupă săpată la temelia unui nou oraş sau cetate industrială... Albume cu diplome, foto­grafii care închid în scoarţele lor atâtea existenţe, care deschid mari sensuri existenţiale şi sentimentale...
Constuctorii se nasc din visă­tori...

Destui dintre aceştia s-au legat într-atât de operă încât au prins pentru totdeauna rădăcini acolo unde au întemeiat. Cu toţii însă îşi măsoară viaţa după aceste semne lăsate în urmă. Semne de muncă. De vis. De timp condensat, trăit ardent, dintr-o răsuflare. Sunt repere din care scriitorul, muncitor al spiritului, află pute­rea cărţilor sale. În care recu­noaş­tem puterea lui de drept şi de fapt. Legitimaţie pentru prezent şi viitor a culturii române, lite­ratura de azi, prin ceea ce are ea mai adevărat şi durabil, lasă la rându-i originalele şi tulburătoa­rele-i semne-mărturii.

Despre timpul în care se scrie cuvântul – iar prezentul nostru, al acestui sfârşit de secol şi mileniu, aşează atâtea pietre de temelie încât e drept să spui că ţara are, ca niciodată, numai constructori-visători. Care duc mai departe vo­caţia de a ctitori, ca nişte buni gos­po­dari de frumos, din viţa veche a făuritorilor de cetăţi şi de nepe­reche stâlpi de poartă ai existen­ţei noastre. Vocaţie ridicată la cota înaltei şi infinitei istorii de pilda unui om: Nicolae Ceauşescu.

Despre oamenii ţării care intră cu demnitate în orizontul de lumină al bucuriilor de fiecare zi. Cu toate zidirile lor. De piatră şi de suflet.
Pe care le vor mai durabile decât bronzul...
Ilie Tănăsache

×
Subiecte în articol: articolul zilei