Moment important din viaţa organizaţiei UTC adunarea generală de dare de seamă şi alegeri reprezintă un bilanţ al activităţii depuse, dar şi un prilej pentru a stabili noi căi de angajare directă a colectivelor de tineri în soluţionarea problemelor îndeplinirii planului pregătirii de luptă şi politice al subunităţilor, în perfecţionarea muncii educative, în întărirea ordinii şi disciplinei militare, dezvoltarea grijii faţă de armament şi tehnica de luptă din dotare, pe scurt, pentru înfăptuirea la înalţi parametri de calitate a prevederilor Directivei comandantului suprem.
Este de la sine înţeles că numai acolo unde birourile UTC reuşesc să-şi aprecieze cu obiectivitate munca depusă pentru mobilizarea uteciştilor, unde sunt evaluate rezultatele de pe poziţii realiste, critice şi autocritice, fără a aluneca pe panta supraaprecierilor ori a analizelor superficiale, adunarea de dare de seamă şi alegeri îşi realizează scopurile educative. Ceea ce presupune ca, în primul rând, darea de seamă să se remarce prin justa măsură între fapte şi critică, să fie pătrunsă de combativitate faţă de neajunsuri şi, mai cu seamă, să propună căi prin care, în viitor, activitatea organizaţiei să capete noi valenţe.
Este tocmai ceea ce a făcut darea de seamă prezentată în organizaţia UTC din subunitatea de artilerie unde este secretar locotenentul-major Iulian Aron. Se poate spune că, analizându-şi munca, biroul n-a ocolit nici unul din domeniile principale de activitate a organizaţiei. Într-o formă concisă, fără a fi evazivă, ci mergând direct la subiect şi punând de fiecare dată accentele acolo unde trebuie, s-a reuşit să se oglindească veridic efortul biroului, al uteciştilor, sub conducerea organizaţiei de partid, în vederea îndeplinirii sarcinilor ce le-au revenit. Este drept că biroul a şi avut la ce să facă referiri. Pentru că anul trecut a fost bogat în rezultate bune, cu trageri îndeplinite cu calificativul maxim, cu aplicaţii complexe, cu participări frumoase în etapa de masă a Festivalului naţional "Cântarea României". Au fost, desigur, şi neîmpliniri pe care darea de seamă nu le-a evitat, fiind evidentă intenţia de a depista, în primul rând, cauzele care le-au generat şi de a stabili măsuri concrete pentru implicarea mai hotărâtă a cadrelor tinere în organizarea unui număr sporit de activităţi de educaţie, pentru stimularea fiecărui utecist în direcţia autoperfecţionării pregătirii sale politico-ideologice, militare, de specialitate.
Nu aceleaşi aprecieri se pot face şi la adresa dării de seamă prezentate în adunarea generală de plutonierul Marinică Mrejeru. Uteciştii au audiat doar o înşiruire de fapte şi de nume, alternativ, pozitiv şi negativ, a unor formule care s-au repetat obositor ca nişte clişee: "Biroul nu a acordat întotdeauna atenţia cuvenită...", sau "nu întotdeauna au fost organizate activităţi..." etc. etc. Nici o încercare de analiză, nici o deschidere spre munca de viitor. Preluând tonul materialului, şi în adunarea generală rare au fost intervenţiile care să spună cu adevărat ceva concret, de utilitate pentru conturarea unor modalităţi de acţiune în perspectivă. Uteciştii au vorbit cam despre aceleaşi lucruri, fără să-şi exprime propria părere în legătură cu ele, fără să adopte o atitudine.
Cam la fel s-au petrecut lucrurile în organizaţia UTC din subunitatea comandată de căpitanul Gh. Hurdubei. După cum au vorbit tinerii militari, s-ar fi zis că nu au decât de dus şi "mai departe frumoasele tradiţii ale subunităţii" (cu mici schimbări, expresia a fost rostită de mai toţi cei care au luat cuvântul). Într-adevăr, aceste tradiţii există, dar despre ce trebuie întreprins concret, pentru a menţine acele rezultate, nimeni n-a emis vreo părere. Desigur, unii dintre uteciştii prezenţi în sală erau militari nou-veniţi sub drapel, de aici şi posibilitatea lor mai limitată de a veni cu astfel de propuneri, dar ce să spunem de gradaţi, de militarii de ciclul al doilea? Nu se poate obiecta că adunările la care am participat nu au fost pregătite din punct de vedere organizatoric. Numai că această pregătire s-a limitat în cazurile amintite, doar la problemele procedurale, unele aspecte de fond fiind scăpate din atenţie. Acolo unde însă s-a acţionat cu adevărat ca dezbaterile să fie fructuoase, să se soldeze cu măsuri care să ducă la îmbunătăţirea activităţii, aceasta s-a regăsit limpede şi în combativitatea luărilor de cuvânt, în faptul că au fost avansate idei valoroase, a căror punere în practică va determina o şi mai puternică angajare a uteciştilor
În rezolvarea sarcinilor pregătirii de luptă şi politice.
Aşa au decurs dezbaterile, de pildă, la organizaţia UTC unde este secretar locotenentul Dorin Buruiană. Şi fruntaşii Vasile Rusu şi Neculai Florescu şi soldaţii Radu Stavarache şi Gheorghe Miron, criticând unele aspecte ale activităţii vechiului birou, care, în paranteză fie spus, şi-a îndeplinit totuşi în bune condiţii mandatul, subunitatea deţinând – după cum ne-a informat secretarul comitetului UTC – al optulea titlu de frunte consecutiv, au formulat propuneri concrete vizavi de neajunsurile relevate. S-a avut în vedere sporirea numărului şi conţinutului informatic al activităţilor de educaţie patriotică, organizarea unor întreceri între diferitele categorii de militari tanchişti şi în mod curent nu numai când se desfăşoară "Olimpiada tanchistului" pe unitate, unele perfecţionări în dotare şi amenajarea sălilor de specialitatea care s-au angajat să-şi aducă şi ei, tinerii, contribuţia. Acest mod de a aborda problemele este, după cum am aflat, o practică în organizaţie, biroul stimulând şi încurajând o astfel de atitudine constructivă, care a devenit una dintre caracteristicile stilului său de muncă; nu întâmplător, în cuvântul său, secretarul oganizaţiei de bază de partid, locotenentul-major Marin Chirilă, recomandă noului birou să preia aceste trăsături şi să le perfecţioneze, astfel încât organizaţia, una dintre cele mai bune din unitate, să se menţină pe un loc fruntaş în cadrul întrecerii uteciste "Organizaţia UTC – factor activ de îndeplinirea prevederilor Directivei comandantului suprem".
Dincolo de aspectele semnalate în cuprinsul rândurilor de mai sus, trebuie să menţionăm că toate subunităţile din care fac parte organizaţiile UTC la care ne-am referit s-au înscris cu rezultate meritorii în îndeplinirea sarcinilor în anul care a trecut, că tinerii sunt hotărâţi să contribuie din toate puterile lor la ridicarea acestora pe noi trepte de calitate. Aceasta cu atât mai mult, cu cât, aşa cum au subliniat toţi vorbitorii, activitatea ce se va desfăşura de către birourile nou-alese, de către utecişti, beneficiază de inestimabilele teze, idei şi orientări cuprinse în magistrala Expunere a secretarului general al partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, la forumul democraţiei noastre revoluţionare din noiembrie anul trecut, a căror transpunere în viaţă va asigura o activitate şi mai rodnică, obţinerea unor rezultate de prestigiu în întâmpinarea marilor evenimente din viaţa poporului nostru, a 45-a aniversare a lui August 23 şi Congresul al XIV-lea al partidului.
Locotenent-major Nicolae Baboi - Apărarea patriei, februarie, 1989
Citește pe Antena3.ro