x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Hipocrate se amuză

Hipocrate se amuză

20 Iul 2009   •   00:00

Educaţia sanitară poate fi făcută de la catedră, în sala de con­ferinţe, prin discuţii directe ale personalului de specialitate cu cetăţenii sau pe multe alte căi.



Dar, precum un medicament poate avea învelişul dulce, atrăgător, asemenea drajeurilor, şi educaţia sanitară poate fi învăluită în umor, fie el mai cu haz, stârnind râsuri, fie îmbrăcând haina satirei, mai acid, prin ridiculizarea unor situaţii de viaţă care denotă un comportament căruia îi putem spune "nesănătos".

Nu trebuie să fii specialist pentru a observa abaterile de la re­gulile de igienă sau viciile, care încă mai sunt prezente pentru unii dintre noi, pentru a avea subiecte pentru caricaturi. E necesar, însă, să ai ochiul ager ca să surprinzi miezul unei probleme, capacitatea de a o sintetiza şi talentul de a le transpune, cu penelul, într-o partitură sa­tirică.

Prima ediţie a bienalei de caricaturi "Hipocrate se amuză", al cărei vernisaj a avut loc la Brăila, a fost favorizată de o participare largă, cu un mare număr de lucrări. E adevărat că unele, deşi executate cu măiestrie, nu au corespuns tematicii educativ-sanitare, în timp ce altele, cu toate că au fost la obiect, fie nu au întrunit calităţile artistice necesare pentru a fi expuse, fie nu au avut "poanta" cerută de desenul satiric. Cu toate acestea, juriul - format din dr George M. Gheorghe, Al. Clenciu, Gh. D. Constantinescu, Adrian Dragomirescu şi Lucian Huiban - s-a văzut pus în dificultate în faţa celor 342 de lucrări primite de la 81 de autori, selecţia fiind de multe ori dificilă, acceptând în final expunerea, pe simezele brăilene, a 73 de ca­ricaturi ale unui număr de 36 de autori. Dificilă a fost şi acordarea premiilor, datorită calităţii caricaturilor rămase în competiţie.

Tuturor participanţilor, chiar şi celor care nu au avut - de această dată - şansa de a fi prezenţi în prima Bienală "Hipocrate se amuză", le aducem calde aprecieri şi le transmitem dorinţa de a-i vedea prezenţi la viitoarea ediţie.

Adresăm, de asemenea, stima noastră invitaţilor salonului dintre care o menţiune specială i se cuvine lui Adrian Dragomirescu, care ne-a delectat, în afara concursului, cu câteva din lucrările expuse cu 25 de ani în urmă la prima expoziţie personală şi până la această bienală singura - după ştirea noastră - cu tematică educativ-sanitară.

Totodată, aducem vii mulţumiri organelor locale de partid şi de stat brăilene, Comitetului de cultură şi educaţie socialistă al judeţului Brăila (CCES), Comitetului judeţean de Cruce Roşie Brăila (CJCR), Direcţiei sanitare a judeţului Brăila (DSJ) şi redacţiei revistei Urzica, pentru colaborarea rodnică ce a dus la buna desfăşurare a primei bienale de caricaturi educativ-sanitare "Hipocrate se amuză".

Facem precizarea că expoziţia este itinerantă, urmând ca în luna august să fie prezentă la Constanţa, iar în septembrie, cu prilejul Săptămânii Crucii Roşii, la Bucureşti.
Sănătatea, nr. 7/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei