x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Muncă, odihnă, sănătate

Muncă, odihnă, sănătate

12 Aug 2009   •   00:00

Slănic Moldova, Complexul de odihnă şi tratament al sindicatelor. Anual, peste 10.000 de cetăţeni de pe tot cuprinsul ţării, oameni ai muncii împreună cu familiile lor, vin aici să-şi refacă forţele sau să-şi îngrijească sănătatea. Stăm de vorbă cu câţiva dintre cei veniţi la odihnă prin sindicat, întâlniţi la clubul sau bi­blioteca complexului, pe aleile staţiunii, mergând către izvoare sau pur şi simplu plimbându-se, respirând aerul ozonat al înălţimilor din jur. "Este pentru prima dată când venim în această staţiune şi ne simţim bine - ne-a spus Valentina Culea, sosită aici împreună cu familia. Ne-am mai petrecut concediul prin sindicat şi în alţi ani, la Borsec, la Sinaia, la Predeal." "Lucrăm amândoi la şantierul Centralei nuclearo-electrice din Cernavodă, adaugă soţul său, Samoilă Culea. Condiţiile de odihnă şi tratament sunt bune şi avantajoase. Biletele pentru trei persoane ne-au costat în total 3.000 de lei pentru 18 zile, mai puţin decât retribuţia mea pe o lună."

Stăm de vorbă şi cu tânăra familie de muncitori Dinu Ion şi Maria din Capitală, care sunt aici împreună cu cei doi copii ai lor. "Lucrez la Întreprinderea de Utilaje şi Piese de Schimb din Bucureşti ca strungar, iar soţia este confecţioneră la marea întreprindere alăturată, ICTB. Suntem aici pentru a treia oară şi nu avem decât cuvinte de apreciere pentru condiţiile de cazare şi masă, pentru grija şi competenţa personalului medical. Şi eu şi soţia avem nişte afecţiuni pe care le tratăm preventiv şi pentru aceasta am fost mereu în vederile celor de la sindicat. La fel ca noi, orice alt om care suferă de vreo boală este trimis an de an cu bilete de tratament şi recuperare în staţiunea recomandată de medici."Muncitori, funcţionari, oameni ai muncii de pe ogoare au posibilitatea prin facilităţile oferite de sindicate de a se odihni şi a-şi reface forţele, de a-şi trata diferite afecţiuni, mergând în staţiunile balneoclimaterice de pe întreg cuprinsul ţării. "Avem o mare răspundere în privinţa asigurării unor condiţii optime pentru odihnă, pentru păstrarea şi refacerea sănătăţii oamenilor, ne spune tovarăşul Mihai Huiban, directorul Complexului UGSR din Slănic Moldova. Complexul nostru dispune de peste 500 de locuri pe serie şi, ca şi în cazul celorlalte case de odihnă ale sindicatelor, camerele sunt de câte două locuri, prevăzute fiecare cu baie, iar cantina, cabinetele medicale şi sălile de tratament se află grupate în aceeaşi clădire."

De condiţii la fel de bune se bucură şi cei care au venit aici tot prin sindicat, dar sunt cazaţi în hotelurile şi vilele staţiunii balneoclimaterice, aparţinând Oficiului Judeţean de Turism - Bacău. La numărul lor se adaugă cei veniţi cu biletele de recuperare şi trament prin Ministerul Muncii sau prin Uniunea Naţională a Coo­perativelor Agricole de Producţie şi care beneficiază astfel de un bilet de odihnă şi tratament în condiţii deosebit de avantajoase. "Tuturor celor circa 80.000 de oameni ai muncii sosiţi anual aici la Slănic Moldova la odihnă, ne spune directorul staţiunii, tovarăşul Mihai Ghibilic, ne străduim să le oferim posibilităţi multiple de odihnă şi tratament, de petrecere agreabilă a timpului. Zilnic se fac 10.000-11.000 mii de proceduri. Binecunoscute pentru efectele lor curative sunt şi cele peste 20 de izvoare puternic mineralizate ale staţiunii şi salina de la Târgu-Ocna, în apropierea căreia în urmă cu câţiva ani s-a dat în funcţiune şi o bază de tratament şi cazare proprie. Totodată s-a modernizat un mare număr de vile şi hoteluri. Merită să amintim faptul că recent a fost dată în folosinţă, după o adevărată restaurare, celebra clădire a cazinoului, în care funcţionează o cofetărie, un disco-bar, o sală de spectacole cu 400 de locuri, o bibliotecă şi alte dotări pentru petrecerea timpului în mod agreabil şi instructiv."

Inclusiv complexul  sindicatelor din staţiune a cunoscut an de an îmbunătăţiri, renovări şi reutilizări, astfel că în prezent, aceasta se situează la nivelul celor mai moderne complexe ale sindicatelor din ţară. Deşi a fost construit printre primele de acest fel, în urmă cu aproape două decenii. De fapt, aşa cum bine se cunoaşte, toate complexele de odihnă şi tratament ale UGSR şi cel de la Slănic Moldova, şi cele de la Felix, Herculane, Govora, Eforie Nord, Vatra Dornei sau celelalte staţiuni, în total 17 asemenea mari şi moderne unităţi - cu peste 26.000 de locuitori pe serie - au fost construite, practic, în totalitate, după cel de-al IX-lea Congres al partidului, alocându-se pentru construirea lor peste un miliard de lei. S-au asigurat astfel condiţii tot mai bune pentru ca peste 500.000 de oameni ai muncii, dublu faţă de 1965, să beneficieze anual de trimiteri la odihnă şi tratament prin sindicat, în unităţile proprii sau în cele contractate cu Ministerul Turismului.

În toate aceste cazuri, costul biletului se acoperă în proporţie de circa 20% de unităţile economice, din beneficii sau direct de la bugetul statului, ceea ce totalizează, la nivelul ţării, circa 100 de milioane lei anual. Aceste reduceri sunt mult mai mari, mergând până la aproape 70% în cazul celor cu venituri mai mici, al muncitorilor fruntaşi, al celor suferinzi de anumite boli, precum şi pentru copiii care îşi însoţesc părinţii în staţiuni.

Dreptul la odihnă, drept indestructibil legat de dreptul la muncă, stipulate în acelaşi paragraf al Constituţiei, este garantat nu doar juridic, formal, ci în mod real, material. Ceea ce înseamnă, în primul rând, asigurarea locului de muncă pentru fiecare cetăţean apt de a munci, acordarea concediului anual de odihnă plătit şi, desigur, marile înlesniri acordate în cazul biletelor distribuite prin sindicate. Sunt fapte, sunt dovezi de necontestat ale umanismului societăţii noastre, ale grijii pentru felul în care trăiesc şi muncesc oamenii în ţara noastră, pentru menţinerea şi apărarea sănătăţii lor.
Ion Marin - Scînteia, nr. 14.610/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei