x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Prin modernizare - produse competitive la export

Prin modernizare - produse competitive la export

07 Apr 2009   •   00:00

Trecem prin hale uriaşe şi parfumul proaspăt de pădure pe care-l degaja lemnul, în faze diferite de prelucrare, ne face să-l iubim şi să-l pre­ţuim şi mai mult, ca şi băcă­uanii de la Combinatul de Prelucrare a Lemnului.



Căci aici, unde se fabrică mii de garnituri de mobilă, în zeci de mo­dele anual, tapiţerii - fotolii şi cana­pele, care mai de care mai îmbie­toare prin confortul lor -, case de locuit cu mansarde sau etaj, aveam să ne oprim magnetizaţi, ca şi cum­părătorii, de la noi şi din străinătate, în faţa a două garnituri deosebite de mobilă pentru tineret şi copii, am­bele denumite de autor "Ioana" (după nu­me­le fetiţei sale), având ca materie primă PAF-ul, nefurniruit. Drumu­rile noastre prin fabricile cu acelaşi profil ne-au arătat ce este PAL-ul sau PFL-ul, dar PAF-ul?
- Plăci din aşchii de fibre! Deci, lemnul este economisit, aducân­du-se, în acelaşi timp, numai prin garniturile "Ioana", 3 milioane de lei din valoarea producţiei-marfă şi 2,8 milioane de lei la export.

- Combinatul dv. are indicator cu care se mândreşte: o depăşire a exportului în anul precedent cu 20%! Cum aţi ajuns la acest rezultat care vă obligă, tovarăşă inginer Stanca Dinu? Şi vă întreb pe dumneavoastră, pentru că în atelierul pe care îl conduceţi se proiectează tot ce se vinde...
- Da, cumpărătorii noştri din ţară şi din străinătate sunt mulţu­miţi de produsele noastre, ei apre­ciind atât garniturile de mobilă, cât şi tapiţeriile, dar şi casele realizate aproape toate în concepţie proprie.

- O garnitură de mobilă nu e o rochie pe care s-o porţi un sezon, două. Şi, totuşi, observând mobila, vedem că s-a schimbat linia acesteia...
- Nu chiar în totalitate, totuşi acest "retro", această întoarcere la un stil, sau mai degrabă la stiluri purtate la începutul secolului, a devenit o realitate. Ceea ce e nou sunt şifonierele cu patru sau şase uşi, cu mult mai înalte, ne referim la cele mai multe dintre produse - şi care au pe faţă la cel puţin două dintre uşi oglindă; iar patul devine extrem de comod, ajungând până la doi metri lăţime. Vă invit însă în atelierul nostru, pentru că aici lucrează mai ales femei, toate autoare de proiecte; doar "Ioana" aparţine arhitectului Anton Herciu şi ing. Gheorghe Lupu.

Şi iată-ne înconjuraţi, într-ade­văr, de inginerele Doina Ghiurghiu, autoarea garniturii "Aurora", dormitor şi cameră de zi, Emilia Pintilie, cu dormitorul "Iris", Maria Tatomir, cu tapiţeriile "Narcis" şi "Dragoş", acestea fiind doar două dintre cele mai recente garnituri, ca şi Rodica Roman, cea care "construieşte" pe planşetă casele din prefa­bricate "Euro" şi "Diana". Şi în preaj­ma lor, Maria Cernat, cea care calculează consumurile.

- Fantezia, noutatea se înca-drea­ză în norme de consum, după care se trece la executarea prototipurilor, la elaborarea tehno­lo­giilor propriu-zise şi a SDV-isticii adecvate, şi de toate acestea, pe tot parcursul, se ocupă femei, continuă Stanca Dinu. De altfel, munca noastră se termină în momentul în care mobila este ambalată şi porneşte spre cumpărători.

Dar şefa acestui atelier, impresionant prin rezultatele sale, ne vor­beşte numai despre realizările cole­gilor, trece peste minunata mobilă "Lyon", tot în PAF, proiectată de inginera Dinu.
Femeia, nr. 4/1989

×
Subiecte în articol: articolul zilei