x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Producţii mai mari de cărbune cu consumuri materiale reduse

Producţii mai mari de cărbune cu consumuri materiale reduse

09 Feb 2009   •   00:00

Am zice că, în mod firesc, trei aspecte au constituit "coloana vertebrală" a adunări generale a oamenilor muncii de la Întreprinderea minieră "Sălaj" – Sărmăşag: rea­li­za­rea şi depăşirea producţiei fizice pla­ni­ficate; încadrarea strictă în nor­me­le de consum de materiale şi ridicarea continuă a puterii calorifice a căr­bunelui extras.



Punând în evidenţă rezulatele bune obţinute de co­lectivul de mineri din Sălaj – fruntaş pe ramură în anul 1988, cu toţi indi­ca­torii realizaţi şi depăşiţi – atât da­rea de seamă, cât şi participanţii la dez­bateri au insistat asupra necesi­tăţii de a valorifica mai bine baza teh­nică de care dispune întreprinderea, resursele umane şi materiale. (...) Au fost extrase suplimentar 10.000 de tone cărbune energetic, planul fiind depăşit cu 1.203 metri liniari şi la lucrările de pregătire miniere, 106 metri liniari la betonare, 138 de metri liniari la lucrări geolo­gice. 360.000 de metri cubi la des­co­pertă. Toate aceste rezultate nu au fost însă amintite decât în com­pa­raţie cu prevederile de plan pe acest an, când trebuie să se obţină însemnate sporuri la producţia de cărbune.

"Adevărul este că anul trecut am fi putut realiza încă cel puţin 1.000 de tone cărbune peste plan, a spus Teodor Ardelean, şeful sectorului minier Ip, sector – demn de reţinut – fruntaş pe întreprindere dacă toate cele zece brigăzi şi-ar fi îndeplinit lună de lună planul. Trei brigăzi însă, practic cele în care au lucrat mai mulţi nou-veniţi, n-au ţinut pasul. Vina este în primul rând a noastră, a cadrelor de conducere de la toate nivelurile, pentru că n-am asigurat o rapidă integrare socioprofesională a noilor angajaţi. De aici şi neralizarea de unele formaţii de lucru a indicelui planificat de utilizare a maşinilor şi utilajelor, cum recunoştea bri­ga­die­rul Ilie Gorgan, de la sectorul Săr­mă­şag I. De altfel, aşa cum s-a arătat şi în darea de seamă, dar cum a reieşit şi din dezbateri, nu toate cele 48 de brigăzi din cadrul întreprinderii şi-au realizat normele de producţie, ceea ce a determinat diminuarea realizărilor pe ansamblul întreprinderii. "Cred că una dintre gre­şelile noastre, spunea Aurel Sarcă, directorul întreprinderii, a fost aceea că ne-am ocupat mai mult de sectoare şi mai puţin de brigăzi. La acest nivel va trebui şi suntem hotărâţi să acţionăm cu precădere în acest an, în vederea întăririi ordinii şi disciplinei în muncă. Numărul absenţelor nemotivate, învoirilor, deşi s-a redus substanţial, se menţine încă la un nivel ridicat, aşa cum este cazul la sectorul Sărmăşag III." Ca atare, pentru o mai bună şi rapidă integrare a tuturor tinerilor mineri în activitatea de producţie, pentru realizarea ritmică a normelor zilnice de toţi lucrătorii, s-a propus în adunarea generală organizarea pregătirii profesionale şi de policalificare, fapt unanim acceptat şi asumat de conducerea colectivă a unităţii.

Modul în care au fost abordate problemele esenţiale ale organizării şi desfăşurării procesului de pro­ducţie – marcat de un real spirit cri­tic şi autocritic – nu a lăsat nici un moment impresia că ne-am găsi la adunarea generală a unui colectiv fruntaş. Din această atitudine a derivat hotărârea organizaţiei de partid, a consiliului oamenilor muncii, a întregului colectiv de a ridica la un înalt nivel de eficienţă întreaga activitate productivă. Este adevărat că în anul trecut s-au rea­lizat o serie de economii la consumurile de materiale, fierul fiind recuperat şi refolosit în proporţie de 75%, spre exemplu, la sectorul minier Ip. Dar pe ansamblul întreprinderii încă mai sunt rezerve, şi acestea au fost puse în evidenţă cu toată serio­zitatea şi răspunderea. Şi chiar dacă o serie de  vorbitori de la sectorul Sărmăşag II, Victor Buruiană, de la sectorul minier Surduc, Kasa Francisc, de la sectorul minier Sărmăşag III, au ridicat problema apro­vizionării ritmice cu materiale şi piese de schimb, alţi reprezentanţi ai oamenilor muncii au arătat că înainte de a se cere alte materiale trebuie bine gospodărite cele existente. "Sectoarele productive pot şi trebuie să reducă mai mult consumurile materiale, a spus inginerul Ioan Iancău, şeful sectorului transport din cadrul întreprinderii. Pentru aceasta, contul de economii al sectoarelor ar trebui să fie defalcat pe schimburi, acest mod de lucru asigurând o mai riguroasă urmărire a consumurilor."

Sigur, au fost ridicate şi unele pro­bleme  de aprovizionare, care ţin de competenţa conducerii combinatului minier, a centralei şi ministerului de resort, probleme reale, care creează greutăţi în desfăşurarea normală a procesului de producţie, cum ar fi lipsa cablurilor de diverse dimensiuni, a lămpilor de mină, traverselor, cherestelei, garniturilor, echipamentelor de producţie etc. La acestea au fost date răspunsuri pe loc atât de directorul întreprinderii, cât şi de directorul Combinatului minier Ploieşti, Dumitru Condurache, prezent la Adunarea Generală a oamenilor muncii, de reprezentanţii organului judeţean de partid.

O bună parte din vorbitori s-au referit la măsurile ce trebuie luate pentru creşterea productivităţii muncii, la îmbunătăţirea calităţii cărbunelui, la realizarea în timp şi de calitate a revizuirilor şi reparaţiilor, recuperarea şi refolosirea pieselor de schimb. (...)

Unele dintre măsuri s-au şi aplicat începând cu acest an, efectul bunei organizări a producţiei şi a muncii, al implicării mai directe în acest proces a organului de conducere colectivă putând fi de acum cuantificat: în luna ianuarie au fost extrase peste plan 1.000 de tone cărbune energetic. Va trebui să valorificăm mai bine potenţialul creator de care dispunem, spunea Vasile Joldaş, şeful atelierului mecanic. Am înregistrat unele rezultate bune în ceea ce priveşte recuperarea şi recon­di­ţionarea pieselor de schimb; am asimilat o serie de piese provenite din import; am înlocuit integral transportoarele la unele combine de înaintare; am modificat, potrivit condiţiilor noastre de exploatare, schema hidraulică la complexele mecanizate, făcând-o mai fiabilă; am rebobinat 130 de motoare. Se poate spune că am muncit bine, dar putem mai mult şi suntem hotărâţi să facem aceasta." Atitudinea angajată, spirit de lucru, răspundere pentru în­de­plinirea sarcinilor de plan – acestea au fost caracteristicile forumului democratic al minerilor de la Întreprinderea minieră Sărmăşag, şi ele se constituie în serioase premise ale desfăşurării în bune condiţii a procesului de producţie în acest an hotărâtor al actualului cincinal.
Eugen Teglaş - Scînteia, 9 februarie 1989

×
Subiecte în articol: materiale articolul zilei