Intrată în faza sa de maturitate, radiofonia duce mai departe iniţiative anunţate încă în perioada începuturilor, dându-le, acum, o semnificaţie cu mult mai evidentă. Astfel, alcătuirea zilei, saptămânii, lunii radiofonice se întemeiază pe o concepţie, pe un punct de vedere atent, deopotrivă, la feluritele înfăţişări ale realului şi la coordonatele ce guvernează orizontul de aşteptare al ascultătorilor.
Valorificând aşadar sugestii de natură diversă, metronomul programului evidenţiază emisiuni cu durată variabilă, de la cele extinse de-a lungul a câtorva ore, la cele acoperind doar câteva minute, contract de viteză menit să dea relief ansamblului şi să ţină în alertă atenţia publicului. Radioprogramul dimineţii, Orele serii, De la 1 la 3 fac parte din prima categorie. Consemnări - din cea de a doua. Aceeaşi "repartiţie" şi în cazul transmisiunilor culturale.
Aici, redacţia muzicală, în primul rând, propune în cicluri bine coordonate, sinteze cuprinzătoare asupra diferitelor genuri în care comentariul, dezbaterea, difuzarea de ştiri şi interviuri stau în bună vecinătate cu înregistrările sau transmisiunile directe. Un elocvent exemplu îl constituie, în acest sens, Concertele săptămânii (vineri, între orele 18:00-20:45), ghid excelent pentru toate categoriile de public, "şcoală" de informare şi formare a acestuia.
Ultima ediţie s-a oprit, ca de obicei, asupra concertului Filarmonicii "G. Enescu" (dirijor Cristian Mandeal) şi a realizat, apoi, o avizată trecere în revistă a celorlalte aspecte ale actualităţii muzicale, cu firesc accent asupra concertelor camerale, dintre care Integrala cvartetelor de coarde de W.A. Mozart, inaugurată miercuri, în sala Radio, de cvartetul "Serioso", se anunţă ca un adevărat eveniment. O asemenea experienţă poate fi urmată şi îmbogăţită cu contribuţii specifice, şi de celelalte secţii culturale ale radioului, ca expresie directă a realizărilor remarcabile din domeniul literaturii, artelor plastice, artelor spectacolului.
Din categoria emisiunilor "mici" (10 minute), momentul poetic de seară are o verifcată audienţă. Performanţa ciclului constă în mobilitatea demonstrată de alcătuirea sumarelor. Luni. Poeme antologice în lecturi antologice ne-a oferit o reală surpriză: pagini din creaţia lui Blaga (Munte vrăjit, Naştere, La cumpăna apelor, Belşug) în rostirea autorului şi două titluri din Coşbuc (Noapte de vară, Mama) interpretate de actorul George Calboreanu.
Repertoriul radiofonic se îmbogăţeşte mâine seară cu premiera Scorpia îmblânzită (regia Dan Puican) în interpretarea unui grup de actori cunoscuţi publicului pentru felul în care au dat viaţă operei shakespeareene nu numai la microfon, ci şi pe scenă: Dana Dogaru, Ion Caramitru, George Constantin, Dan Condurache. Sâmbătă după amiază, la Teatru scurt, tot o premieră: O întâmplare de demult de Liviu Rebreanu. La sfârşit de săptămână propune sâmbătă reportajul Un debut pentru eternitate: Mihai Eminescu în revista "Familia".
Ioana Mălin - România literară, nr. 19/1989
Citește pe Antena3.ro