Cu 5 kg de frunze de varză roşie puteţi vopsi 1 kg de lănă, procedând astfel: tocaţi varza cu un cuţit inoxidabil, frecaţi-o cu 75 g sare de bucătărie şi lăsaţi-o aşa 24 de ore. Într-un lighean mare, emailat, puneţi 15 litri de apă de râu, de ploaie sau de zăpadă să se fiarbă în clocot. Pregătiţi un săculeţ de pânză dublă în care puneţi varza cu tot sucul lăsat, legaţi-l şi cufundaţi-l în ligheanul cu apă fierbinte. Lăsaţi vasul pe foc să fiarbă în clocote mici timp de o oră, îndepărtaţi săculeţul cu varză şi completaţi lichidul astfel încât să aveţi tot 15 litri. Când baia de apă clocoteşte din nou, luaţi vasul la o parte şi introduceţi sulurile de lână, care au fost câteva ore bine muiate în apă rece. Aşezaţi ligheanul din nou pe foc, având grijă ca tot timpul lâna să stea complet în apă.
1. După 30 de minute de fierbere, obţineţi culoarea gri-argintiu. 2. Dacă în baia respectivă adăugaţi 30 g de calaican, dizolvat separat în puţuina apă caldă (lână se scoate din vas cât timp se adaugă calaicanul şi se amestecă soluţia) şi mai lăsaţi să fiarbă 15 minute, veţi obţine o culoare frumoasă de gri închis. 3. Pentru a avea o culoare de gri intens, dublaţi cantitatea de calaican şi măriţi timpul de fierbere la 25 de minute. 4. Dacă procedaţi ca la culoarea 1, după 30 de minute de fierbere, adăugaţi în baia de vopsit 3 g albastru de metil, care a fost dizolvat într-un litru de apă, şi lăsaţi la fiert în plus timp de 15 minute. Veţi obţine o nuanţă de un albastru frumos ca cerul de primăvară. 5. Procedaţi întocmai ca la culoarea 4, dar puneţi 5 g de albastru de metil şi măriţi timpul de fierbere cu 25 de minute. Veţi obţine o culoare frumoasă de albastru deschis.
Elena Niţă-Ibrian - Femeia, nr. 11/1989