Imediat după incendiul de la Centrala nucleară de la Cernavodă (noaptea de 20 spre 21 aprilie), Ceauşescu a dispus formarea unei comisii de anchetă.
În stilul tipic regimului, nu s-a emis nici un comunicat de presă, repetându-se procedura sovieticilor din noaptea de 26 aprilie 1986, când reactorul 4 de la centrala nuclearo-electrică de la Cernobîl a luat foc, apoi a explodat.
La 2 iunie 1989, membrii CPEx au aprobat măsurile propuse la 1 iunie 1989 de prim-ministrul Constantin Dăscălescu, dirijat din umbră de Nicolae Ceauşescu. Deciziile adoptate au fost publicate în comunicatul de presă din ziua de 3 iunie 1989, fără a fi menţionate numele sau funcţiile celor sancţionaţi sau avertizaţi.
Redăm în continuare o parte din stenograma discuţiilor care au avut loc la şedinţa respectivă. Documentul original, inedit, se află la Arhivele Naţionale Istorice Centrale, fond CC al PCR - Secţia Cancelarie, dos. nr. 40/1989, (P.O).
Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 2 iunie 1989, ora 10:30
Şedinţa a fost prezidată de tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Punctul 4. Informare privind măsurile luate de Biroul Executiv al Guvernului în legătură cu incendiul de la Unitatea nr. 1 - Cernavodă.
În legătură cu cele cuprinse în punctul 4, va prezenta tovarăşul Dăscălescu o scurtă informare. (...)
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Dacă în legătură cu această problemă aveţi ceva de spus, tovarăşi?
● Tov. Ion Dincă: Tovarăşe secretar general, vă rog să-mi permiteţi.
Am raportat şi Biroului Executiv (al Guvernului - n.n.), vă raportez şi dumneavoastră, şi Comitetului Politic Executiv că sunt întru totul de acord cu măsurile care au fost luate de conducerea superioară, de dumneavoastră, Tovarăşe Secretar General, pentru a fi atenţionat în legătură cu lipsa mea de preocupare pentru întărirea ordinii şi disciplinei la acest obiectiv unde s-a petrecut un fapt de o deosebită gravitate, numai printr-un noroc, printr-o întâmplare, să spun aşa, nu a condus la o situaţie cu totul greu de explicat în legătură cu această unitate. Cauzele estimate, dacă focul se extindea la calandree, după calculele făcute de specialişti, ajungeau la două miliarde şi jumătate şi la o întârziere de doi ani şi jumătate cu această unitate.
Spun acest lucru, Tovarăşe Secretar General şi tovarăşi din Comitetul Politic Executiv, pentru că aceasta a fost posibilă în condiţiile unui lanţ de slăbiciuni, de lipsă de ordine şi de indisciplină în execuţia lucrărilor de acolo şi, din păcate, şi astăzi continuă să se mai manifeste o serie întreagă de lucruri. Dimineaţă am vorbit cu Popa, adjunctul ministrului care este acolo, a venit proiectantul-şef de la Cando (corect: CANDU - n.n.) la centrală, a făcut un control la sudurile pe care le fac oamenii de la construcţia de maşini şi 40% din sudurile făcute trebuie refăcute, nefiind în conformitate cu normele de exploatare a centralei. Aceasta dovedeşte multe şi multe alte laturi.
Am raportat primului-ministru în legătură cu modul în care a fost asigurată asistenţa tehnică şi problema controlului tehnic de calitate unde, de asemenea, s-au manifestat şi continuă să se manifeste probleme deosebit de grave.
Vă raportez aceste lucruri numai prin câteva exemple, pentru că ele sunt numeroase şi nu vreau să vă reţin pe dumneavoastră aici, pentru faptul că am înţeles măsurile de atenţionare ca pe un act de clemenţă al dumneavoastră personal, ca pe un act de mare omenie pentru noi toţi care am provocat această stare de lucruri, care putea conduce la o situaţie deosebit de gravă.
Vreau să vă asigur că am tras toate învăţămintele necesare şi în viitor voi acţiona altfel pe această platformă faţă de modul în care am înţeles să discut cu oamenii.
Vă raportez, Tovarăşe Secretar General, că la nici un obiectiv în economia naţională nu avem atâţia adjuncţi de miniştri care efectiv stau acolo. Sunt cinci adjuncţi de miniştri, inclusiv tovarăşul Mihulecea, plus numeroase alte cadre de răspundere în acest obiectiv, şi considerând că fiind ei acolo nu întotdeauna am pus accentul pe care trebuia să-l pun şi eram obligat pe probleme de măsuri de ordine şi disciplină.
Nu voi mai proceda în viitor aşa şi voi lua măsurile care îmi revin ca sarcină şi obligaţie mie personal.
● Tov. Ion Radu: Tovarăşe Secretar General, vă raportez că sunt pe deplin conştient de răspunderea care îmi revine în realizarea obiectivelor energetice nucleare. Din ceea ce s-a întâmplat acolo, şi eu am înţeles că atenţionarea mea este un eveniment deosebit faţă de dumneavoastră, de tovarăşa Elena Ceauşescu, întrucât având răspundere directă faţă de ceea ce se efectuează la unitatea de la Cernavodă trebuia cu mai multă fermitate să acţionez pentru întărirea disciplinei cu oamenii pentru înlăturarea tuturor cauzelor ce au condus la acest eveniment deosebit de grav, care punea în pericol obiectivul de acolo şi putea să devină, cum se spune, şi mai grav.
Am tras maximum de învăţăminte, Tovarăşe Secretar General, privesc cu toată răspunderea atenţionarea mea şi misiunea pe care dumneavoastră mi-aţi încredinţat-o, de a răspunde de acest obiectiv, împreună cu tovarăşul Dincă şi cu ceilalţi tovarăşi, voi face tot ce îmi stă în putinţă ca asemenea lucruri să nu se mai întâmple. Vom acţiona în aşa fel încât să eliminăm o serie întreagă de minusuri care se mai manifestă acolo. Am luat măsuri, dar nu suficiente care să ducă la îmbunătăţirea calităţii, la întărirea ordinii şi disciplinei.
În continuare, va trebui să acţionăm şi mai serios decât până acum pentru a realiza acest obiectiv conform sarcinilor date.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Preşedintele Comitetului pentru Energia Nucleară este aici?
● Tov. Silviu Curticeanu: Este.
● Tov. Cornel Mihulecea: Tovarăşe Secretar General, vă rog să-mi permiteţi să vă spun că şi eu mă fac vinovat pentru ceea ce s-a petrecut la Cernavodă.
● Tov. Elena Ceauşescu: De control răspunde, mi se pare, Comitetul pentru Energia Nucleară, da?
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Cum a fost posibil să se încalce normele elementare? Sigur, răspund cei care conduc, dar voi aveţi răspunderea de control! Ce, trebuie să vină acel din Canada să facă controlul?! Voi ce faceţi, dormiţi!
● Tov. Cornel Mihulecea: Este vorba despre nişte instalaţii la care lucrau montori, dar şi eu mă fac vinovat de ce se întâmplă acolo, pentru că aici trebuia să se aibă în vedere şi protecţia muncii.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Nu e vorba despre nici o protecţie a muncii! Asta este problemă tehnică, de organizare, nu de protecţia muncii!
● Tov. Elena Ceauşescu: Ei răspund de protecţia muncii.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Aici nu e vorba despre protecţia muncii, e vorba despre apărarea avutului naţional, de a asigura executarea în condiţii bune a instalaţiei.
● Tov. Cornel Mihulecea: Am luat toate măsurile ca instalaţiile să rămână complete. Am luat, de asemenea, măsuri ca totul să se facă cu o siguranţă de 100 la 100, să nu mai fie nici un fel de defecţiuni la aceste instalaţii.
Am înţeles sarcinile ce-mi revin şi voi face totul pentru îndeplinirea lor în cele mai bune condiţiuni.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: N-am înţeles poate eu, la Consiliul de Miniştri nu s-a avut în vedere şi răspunderea Comitetului de Stat pentru Energia Nucleară, care este tot în subordinea Consiliului de Miniştri?
● Tov. Constantin Dăscălescu: Tovarăşe Ceauşescu, când am dezbătut în Biroul Executiv (al Guvernului - n.n.), am trecut în material, pentru că aşa am discutat atunci, să se dezbată în Comitetul de Stat pentru Energia Nucleară, nu l-am sancţionat pe el.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Păi, de ce?
● Tov. Constantin Dăscălescu: O să facem, neapărat, se impune.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Păi, nu se poate, că s-ar putea înţelege că nu are nici o răspundere.
● Tov. Constantin Dăscălescu: Aveţi dreptate, tovarăşe Ceauşescu.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Şi primul secretar - am pus un organizator de partid special acolo, nu pentru alte probleme, tocmai pentru problemele de ordine, de disciplină!
● Tov. Mihai Marina: Tovarăşe Secretar General, vă raportez, am fost dintre cei prezenţi primul după acest eveniment şi m-am ocupat efectiv de lichidarea urmărilor, cu atât mai mult îmi dau seama de gravitatea consecinţelor care puteau fi înregistrate în urma acestui incendiu, pornind de fapt de la un cablu prost izolat, dar fondul de disciplină, lipsa exigenţei controlului tehnic, rezultă cu atât mai mult cu cât a fost vorba despre un cablu şi un tablou în permanenţă supravegheat şi în faţa ochilor celor care lucrau, că dacă era undeva unde controlul să-l faci la nu ştiu ce diferenţă ziceai că n-a ajuns, lipsă de răspundere a celor care se ocupă, dar în prezenţa şi în faţa cadrelor de bază.
Vă asigur că am desprins toate concluziile necesare pentru activitatea organizaţiilor de partid, pentru că lipsa de disciplină, slabul control tehnic pornesc şi de la lipsa de exigenţă a organizaţiilor de partid, a comuniştilor cu funcţii de răspundere. Noi, în paralel, am făcut cercetare şi pe linie de partid şi pentru alte cadre, în afara celor vizate direct în raportul prezentat de colectivul de anchetă şi asupra cărora a luat măsuri Guvernul. Deşi o serie de acţiuni le-a demarat în continuare, suntem pregătiţi ca după acest Comitet Executiv să discutăm aceste probleme din nou cu tot activul de partid, cu toate organizaţiile de partid, să dezbatem în spiritul orientărilor şi indicaţiilor formulate de dumneavoastră la ultima şedinţă a Consiliului de Stat, în adunări extraordinare ale oamenilor muncii din toate întreprinderile de pe platformă.
Vă asigur că am tras şi noi învăţămintele respective, ne simţim părtaşi la ceea ce s-a întâmplat acolo şi vă asigurăm că vom face totul să nu se mai repete nicăieri, dar cu atât mai mult aici, unde există o concentrare de valori deosebit de mare.
● Tov. Nicolae Ceauşescu: Sunteţi de acord cu măsurile care s-au luat, tovarăşi, şi singur, cu ceea ce am discutat, de a se vedea să fie luate în continuare măsuri.
Toţi tovarăşii sunt de acord.
Citește pe Antena3.ro