x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Novi Sad: "Ceauşescu propune desfiinţarea capitalismului"

Novi Sad: "Ceauşescu propune desfiinţarea capitalismului"

21 Noi 2009   •   00:00

Tovarăşului Lucian Petrescu, DCP

Prezentăm o revistă a presei iugoslave, după prima zi a Congresului al XIV-lea al Partidului Comunist Român:

1. Politika: "Congresul PCR. Ceau­şes­cu împotriva reformelor". Se pu­blică o corespondenţă de la trimisul spe­cial al ziarului, Danka Draghici, în care se arată: "România nu se va abate de la calea sa revoluţionară spre co­mu­nism, iar partidul rămâne centrul vital al naţiunii şi conştiinţa patrotică a întregului popor. Partidul îşi va menţine rolul con­du­cător. Se exclude po­sibilitatea ca misiunea istorică a partidului să fie lăsată altei forţe po­litice. Aceasta ar fi esenţa cuvântării pre­şedintelui Ceauşescu la des­chi­derea congresului". Ziarista de la Po­litika remarcă absenţa de la lucrările congresului a reprezentanţilor PSM, PCI, PC din Austria şi amabsadorilor ţărilor CEE, dar şi atenţia specială acordată li­derului palestinian Arafat.

În încheierea corespondenţei sale, Danka Draghici evidenţiază acel pasaj din raport în care se vorbeşte despre orientarea României de a dezvolta colaborarea cu toate forţele politice democratice care se pronunţă pentru pace şi independenţă, indiferent de orânduirea lor so­cia­l-politică ş.a. Se subliniază, de asemenea, că tovarăşul preşedinte Nicolae Ceauşescu a sprijinit ideea unei Europe unite, dar cu res­pec­ta­rea strictă a sistemului de organiza­re al fiecărei ţări, a independenţei şi suveranităţii acestora. Se subliniază, de asemenea, că România se pronunţă pentru intesificarea colabo­ră­rii balcanice. În ştiri speciale pri­vind ţara noastră, ziarul Politika pu­blică informaţii privind o aşa-zisă boicotare a lucrărilor congresului de am­basadorii ţărilor CEE acreditaţi la Bu­cureşti şi despre închiderea punctelor de frontieră cu Iugoslavia (ştirile sunt din sursă Taniug, prima de la Paris, a doua de la Belgrad).


2. Dnevnik (Novi Sad): "Ceaşescu propune desfiinţarea capitalismului". În comentariul Taniug de la Bucureşti se arată că, la început, congresul a apro­bat ordinea de zi, după care pre­şedintele Nicolae Ceauşescu a prezentat un raport, întrerupt în numeroase rânduri, de aplauzele şi uralele dele­ga­ţilor. În raport au fost prezentate direcţiile dezvoltării ţării în perioada 1991-1995 şi orientările până la în­ceputul secolului viitor.

Ziarul Dnevnik preia ştirea Taniug de la Paris despre aşa-zisul "boicot" al ambasadorilor ţărilor CEE. Acelaşi ziar publică într-o casetă specială, sub titlul "Ştiri contradictorii de la graniţa româno-iugoslavă", două informaţii, una de la Vârset, în care se arată că nu au nici un fel de temei zvonurile pri­vind închiderea frontierei ro­mâno-iu­goslave, circulaţia mijloacelor de transport şi a persoanelor des­fă­şu­rân­du-se normal (pe baza convorbi­rilor corespondentului ziarului cu co­mandantul punctului de frontieră iugoslav), şi una de la Belgrad (Ta­niug), "România - ţară absolut în­c­hisă", în care se relatează că toţi turiştii iugoslavi au fost reîntorşi de la punctele de frontieră de grănicerii români, fără nici o explicaţie.


3. Borba: "Ceauşescu critică schim­­­bările din Est" - coresponden­­ţă de la trimisul special, Zoran Man­giu­ka.
Se subliniază că mesajul principal rezultat din raportul prezentat congresului este că "românii şi România nu au motive de satisfacţie". Ziaristul evidenţiază referirile făcute în raport la rolul partidului, la relaţiile parti­d-po­por, la rezultatele obţinute în ultimii 20 de ani. Se evidenţiază dorinţa României de a intensifica raporturile de colaborare cu celelalte state din Tratatul de la Varşovia. În încheiere se arată că "de această dată, preşedintele Nicolae Ceau­şes­cu nu a fost foarte categoric în critica adresată reformelor din alte ţări socialiste".
Dumitru Popa
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 311-313

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe