x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Schimb de păreri privind situaţia din RDG şi URSS

Schimb de păreri privind situaţia din RDG şi URSS

03 Noi 2009   •   00:00

Comunicarea Ambasadei Ro­mâ­ni­ei la Moscova
Către Ministerul Afacerilor Ex­ter­ne,
Tovarăşului Constantin Oancea, adjunct al ministrului, Dr I.

Ref: Vizita de lucru în URSS efectuată de E. Krenz şi aspecte ale situaţiei din RDG.


1. M. Schunemann, consilier la Ambasada RDG, în cadrul unei convorbiri, a menţionat următoarele:
a) Programul vizitei a constat din: convorbirile cu MS Gorbaciov, des­fă­şurate pe parcursul a aproximativ trei ore, şi la care, din partea sovie­tică, a fost prezent Şahnazarov, iar E. Krenz a fost însoţit numai de translator: dejunul oficial oferit de CC al PCUS în onoarea lui E. Krenz, la care, din partea sovietică au fost prezenţi MS Gorbaciov, VA Kriucikov, VA Med­vedev, EA Şevardnadze, AN Iakovlev; conferinţa de presă a lui E. Krenz. În paralel, G. Sieber, şef de Secţie la CC al PSUG, împreună cu ambasadorul RDG în URSS au avut convorbiri cu VM Falin, şeful Secţiei internaţionale a CC al PCUS, în legătură cu posibilităţile de dezvoltare a colaborării pe linie de partid.

b) Cea mai mare parte a convorbi­rilor la nivel înalt a fost dedicată schimbului de păreri şi informaţii privind situaţia din RDG şi URSS. În legătură cu desfăşurrea acestora, E. Krenz a menţionat că, de ambele părţi, s-a exprimat satisfacţia refe­ritoare la conţinutul convorbirilor, că, de această dată, s-a făcut numai o trecere în revistă a colaborării bilaterale, că se vor amplifica contactele dintre RDG şi URSS în toate domeniile.

c) Fiind prima vizită în exterior şi în URSS efectuată de E. Krenz în noua funcţie, ea a avut oarecum şi caracter de curtoazie. Pe fond însă a fost o vizită de lucru. Ea este urmată, nu întâmplător, de vizita în Polonia, unde, în convorbiri cu W. Jaruzelski, M. Rakowski şi T. Mazowiecki, E. Krenz va încerca să ajungă la o înţelegere de colaborare mai intensă, având în vedere şi faptul că unii reprezentanţi ai "Solida­rităţii" fac front comun cu cercuri din RFG. Nu este exclus ca, eventual după Plenara CC al PSUG din 8-10 noiembrie a.c., E.Krenz să facă o vizită în Cehoslovacia, după care va avea loc o nouă plenară a partidului.

d) Situaţia din RDG este încă departe de a se fi liniştit. La finele acestei săptămâni ar urma să aibă loc la Berlin o demonstraţie a apro­ximativ o jumătate de milion de persoane, ceea ce nu este deloc simplu. Celelalte partide din RDG s-au activizat, dorind să întreprindă acţiuni independente. De asemenea, s-a activizat foarte mult Biserica, care are şi ea influenţele sale.


2. La conferinţa de presă din seara zilei de 1 noiembrie a.c., E. Krenz, în cuvântul introductiv şi în răspunsurile la întrebări, a arătat, între altele, că:

a) Convorbirea cu MS Gorbaciov a fost foarte bună, realizându-se o deplină înţelegere pe toate pro­ble­mele abordate. MS Gorbaciov s-a re­fe­rit pe larg la evoluţia re­struc­tu­rării în URSS. Este o experienţă interesantă, care poate fi folosită şi în RDG, ţinând cont, desigur, de condiţiile concrete din ţară.

b) Plenara a IX-a a CC al PSUG a marcat o cotitură în RDG, în direcţia înaintării socialismului, înnoirii multor aspecte în toate domeniile. Partidul va conduce toate aceste procese. În prezent, PSUG se pregăteşte intens pentru viitoarea plenară, la care se va propune un program de acţiune, de lucru. Programul se adresează între­gului popor. În "dialogul" care are loc în RDG se exprimă diverse puncte de vedere. PSUG doreşte ca toate pro­blemele să fie analilzate şi soluţio­nate. Convingerea conducerii PSUG este că socialismul este cea mai bună alternativă, comparativ cu alte orân­du­iri. Sub conducerea lui E. Honecker, s-au făcut multe lucruri bune. Nu ne este ruşine de acea perioadă. Pentru unele neajunsuri care au apărut nu trebuie pusă toată răspunderea pe E. Honecker.

c) Problema reunificării Germaniei nu este la ordinea zilei. Cele două state se dezvoltă pe căi diferite, fac parte din alianţe diferite. Un scriitor francez spunea că iubeşte mult Germania, pentru că este formată din două state. În legătură cu Zidul de la Berlin, nu trebuie să se piardă din vedere că acolo nu este numai graniţa dntre două state, ci este şi graniţa dintre două orânduiri, dintre două blocuri. Cei interesaţi ar fi bine să vină acolo, să constate realităţile. Mai întâI, trebuie făcuţi paşi reali în îmbunătăţirea raporturilor dintre cele două state, "acum nu este timp să ne ocupăm de iluzii".

d) Prezenţa lui MS Gorbaciov la festivităţile consacrate celei de-a 40-a ani­versări a RDG nu a influenţat asupra schimbărilor care au avut loc în RDG. Aţi reţinut ceea ce a spus Gorbaciov la Berlin, că problemele refe­ritoare la RDG nu se rezolvă la Moscova, ci la Berlin.

e) La întrebarea dacă în convorbi­rile cu MS Gorbaciov a fost abordată şi problema dezideologizării raporturilor dintre state, E. Krenz, a arătat: "Am discutat şi această problemă: aşa cum am menţionat încă de la început, la toate aspectele abordate în convorbiri am ajuns la aceleaşi păreri".


3. În comentariile lor privind în­tâl­ni­rea la nivel înalt sovieto-est-germa­nă, mijloacele de informare din URSS au reliefat aprecierea făcută de MS Gor­baciov, în sensul că: RDG este prietenul şi aliatul nostru de nădejde; ştim că acum repu­blica se află în faţa unor "mari schimbări" şi vom fi împreună în această perioadă, care nu este simplă.
Ion Bucur
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 271-273

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe