Document dactilografiat cu litere mari (maşină IBM), destinat şefului DSS, adjuncţilor acestuia şi Cabinetului 1, cu interspaţii pentru nume proprii scrise de mână (reprodus integral); sublinierile îi aparţin gen. Iulian Vlad, şeful DSS
Strict Secret
Exemplar nr. 1
1. Din ancheta efectuată asupra lui Brucan Silviu în ziua de 28 martie a.c. au rezultat următoarele:
a) A fost adâncită ancheta în legătură cu persoanele din cercul său de relaţii, de la care a obţinut date ce au stat la baza analizelor, pe domenii de probleme din ţara noastră, făcute sistematic diplomaţilor străini.
A indicat noi persoane, cultivate de el în acest scop, între care: Murgescu Costin, Constantinescu Alexandru, Duculescu Victor, toţi profesori universitari, Ene Constantin, ambasador, Pilat Ion, scriitor, şi Munteanu Ambrozie, pensionar, fost ziarist.
Recunoaşte că, de-a lungul deselor întâlniri avute cu aceştia, dar şi cu ceilalţi, menţionaţi în ziua precedentă, a abordat o gamă largă de probleme în funcţie de specialitatea fiecăruia.
Astfel, problematica economică a discutat-o în mod special cu Comşa Radu, Murgescu Costin, Pilat Ion, Pintilie Constantin şi Constantinescu Alexandru. A dat ca exemplu discuţiile avute cu Murgescu Costin, în care a atacat problemele economiei româneşti în perspectiva economiei mondiale, chestiuni privind preţurile materiilor prime şi competitivitate produselor noastre pe piaţa mondială. De asemenea, a subliniat că în cadrul întâlnirilor avute cu Comşa Radu şi Pintilie Constantin problematica abordată a vizat diverse aspecte ale planificării şi autogestiunii în condiţiile în care planul de stat este obligatoriu. Referitor la politica externă a ţării noastre, a avut numeroase discuţii cu Mezincescu Eduard, Duculescu Victor, Ene Constantin şi Bogdan Corneliu, cu ultimul accentul căzând pe relaţiile româno-americane.
b) Întrucât, în repetate rânduri, a căutat să scoată în evidenţă activitatea publicistică desfăşurată în exterior, unde i-au fost tipărite mai multe cărţi, i s-a cerut să declare drepturile de autor încasate. A dat o declaraţie din care rezultă, în mod evident, că încearcă să deruteze ancheta, în sensul că, pentru această activitate, ar fi primit, în cecuri, sume mici între 300 şi 800 dolari SUA pe care i-a depus la Banca Română de Comerţ Exterior. Acest lucru contrazice propriile-i declaraţii din care rezultă că numai pentru o conferinţă sau un articol publicat a primit 500 dolari SUA.
În cadrul anchetei vom căuta să clarificăm provenienţa sumei de 8.273 dolari SUA, depusă în contul personal, dar şi a cecurilor pe care le primeşte, aproape lunar, din SUA, cu sume variind între 400 şi 1.000 dolari.
Menţionăm că pe adresa lui Brucan Silviu a sosit un plic, expediat de redacţia revistei World Paper, în care se află un cec de 500 dolari şi exemplarul din luna ianuarie a.c. al publicaţiei respective, în care este inserat un articol al lui Brucan, scris după călătoria făcută la Moscova, intitulat "O nouă vizită în ţara promisă".
Plicul nu va fi repus în circuitul poştal.
c. A recunoscut că, pe timpul cât s-a aflat în SUA, a scris o nouă carte intitulată Studiu de istorie socială a ţărilor socialiste, în care face referiri la structurile sociale în URSS, ţările Europei de Est şi R.P. Chineză, în momentul revoluţiei socialiste, şi modul în care au evoluat ele ca urmare a prefacerilor economice din aceste ţări.
Materialul a fost lăsat spre publicare la Editura "Praeger".
2. În cursul dimineţii, din discuţiile purtate cu soţia sa, a rezultat că Brucan Silviu este preocupat de situaţia fiicei lui, stabilind că, în momentul actual, ar fi indicat ca aceasta să se reintegreze în muncă, iar ulterior să-şi găsească un alt post "mai pe măsura ei".
Comentând cu privire la restructurarea postului fiicei lor, cei doi soţi au afirmat că acesta a fost primul semnal, iar cel de-al doilea îl vizează pe el pentru activitatea de spionaj.
3. Nicolae Mircea s-a prezentat în cursul zilei la program, unde i s-a dat spre executare proiectul de construcţie a două şcoli, fapt acceptat de acesta.
A încercat, din nou, să obţină aprobarea de a-şi lua concediu de odihnă, însă a fost refuzat. Conducerea secţiei i-a făcut cunoscut faptul că în câteva zile îi poate pune la dispoziţie un apartament cu două camere pentru el şi soţia sa.
Nu a făcut comentarii cu privire la situaţia sa faţă de colegii de muncă, adoptând în continuare o poziţie rezervată.
Soţia sa, Brucan Anca, nu a desfăşurat activităţi de interes operativ.
Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 524 - 527
Citește pe Antena3.ro