x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Brucan, căutat de americani

Brucan, căutat de americani

01 Iun 2009   •   00:00

1. La 1 iunie a.c., cu prilejul unei audienţe la tovarăşul Ştefan Andrei, prim-vice­pre­şe­dinte al Guvernului, ambasadorul american Roger Kirk, însoţit de consilierul politic Michael Parmly, şi-a exprimat dorinţa ca, înainte de plecarea de la post, să-l întâlnească pe Brucan Silviu, sens în care se gândeşte să ceară pe cale oficială acest lucru.


2. În dimineaţa zile de 2 iunie a.c., Brucan Silviu a fost convocat la Direcţia de cercetări penale pentru a clarifica informaţia obţinută de UM 0110 din care rezultă că acesta s-a întâlnit, la 25 mai a.c., cu Petrovici Milan, fost (...) emisiunilor în limba sârbă de la Radio, căruia (...) relatări în legătură cu situaţia lui.
Brucan Silviu a (...) cu totul întâmplător cu Petrovici Milan (...) faţă fiind şi Negrea Vasile (...) fapt confirmat şi de filaj.

Cu acest prilej l-a rugat să o transmită (...) să-l viziteze. A mai relatat (...) natură a-şi încălca obligaţia (...) lacrimi în ochi dacă (...) său ar putea (...).

I s-a spus că acum este necesar să dovedească că nu intenţionează să mai aducă, sub nici o formă, prejudicii securităţii statului, Brucan Silviu răspunzând că asta urmăreşte, singura problemă care-l preocupă fiind situaţia ginerelui.


3. În perioada 1-3 iunie a.c., la domiciliul familiei Brucan nu au fost semnalate aspecte de interes operativ. Nu s-a comentat în nici un fel, de membrii familiei, chemarea lui Brucan Silviu la Direcţia de cercetări penale, iar acesta, după întoarcerea acasă, nu le-a furnizat nici o relaţie despre acest fapt.
S-au purtat discuţii în special cu privire la problemele gospodăreşti, cu o astfel de ocazie soţii Brucan au făcut un prim bilanţ al cheltuielilor casnice, comparându-le cu perioada dinaintea mutării.
Brucan Silviu a ascultat, fără să-i an­treneze în comentarii pe ceilalţi, buletinele şi ştirile difuzate pe posturile de radio occidentale.

Brucan Silviu, a făcut deplasări prin cartier (...) timpul uneia dintre acestea, în ziua de (...) deoarece postul apelat (...) telefonică.
(...) Direcţia de cercetări penale s-a (...) fiind, uneori, total absent ...
(...) În dimineaţa zilei de (...) perioada s-a încadrat în (...) colegii au abordat subiecte profesionale, unuia dintre aceştia confiindu-i că, deşi are unele divergenţe cu socrii, nu se va despărţi de actuala soţie aşa cum a mai făcut-o. Aceluiaşi interlocutor i-a comunicat că nu se va muta la Călăraşi, deoarece apartamentul care i-a fost repartizat este necorespunzător, iar dacă o va face, va veni fără soţie. De asemenea că doreşte să-şi ia concediu de odihnă pe anul în curs.
În după-amiaza zilei de 3 iunie a.c. a revenit la Bucureşti, încadrându-se în programul familiei.
Răceanu Grigore
Nu a desfăşurat activităţi de interes ope­rativ în caz, preocupările lui fiind, la fel ca şi în zilele precedente, gospodăreşti.

Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului
Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 660-662

×