x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Iuga pregătea "acţiuni greviste"

Iuga pregătea "acţiuni greviste"

21 Noi 2009   •   00:00
Ministerul de Interne ● Strict secret ● D.S.S. - SMB
Ex.unic 112/V.M./ 20.11.1989


Notă - Continuaţi! E bine. Semnează lt. col. Deleanu Vasile.
Raport

În ziua de 20 noiembrie a.c. am avut întâlnire cu C.M., candidat la recrutare, care mi-a relatat următoarele:
Conform promisiunii făcute cu prilejul întâlnirii anterioare, C.M. l-a vizitat în ziua de 16.11.1989 pe Iuga Dumitru, la domiciliul acestuia, discuţiile purtate cu acest prilej s-au axat pe amintiri comune, probleme legate de repararea unui televizor, recentul meci de fotbal România - Danemarca.

În final, Iuga l-a rugat pe C.M. să-i facă rost de nişte pietre de brichetă, acesta din urmă promiţându-i că-i va aduce pietrele solicitate.
În momentul plecării, soţia lui Iuga l-a întrebat dacă nu-i este frică să-i viziteze, la care C.M. a afirmat că nu, întrucât îi cunoaşte de foarte mult timp şi nu face nimic ilegal.

Menţionez că cele relatate de candidat se verifică prin mijloacele speciale complexe de la postul "Iorgu".
A rămas stabilit să ne mai vedem, după ce candidatul va trece pe la domiciliul lui Iuga Dumitru, pentru a-i duce pietrele de brichetă promise. În acest sens i-am dat un nr. de telefon de la birou pentru a mă suna peste apro­ximativ două săptămâni.
Semnează cpt. Velţănescu Mihai


321280 ● 20.11.1989 22/25
U.M. 0800/112

"Iorgu II"
Ora 18:40 (chemat)
"Iorgu II" este sunat de Benoni care se interesează dacă a fost la muncă.
"Iorgu II" îi răspunde afirmativ cu precizarea că deocamdată este linişte şi pace.
În continuare "Iorgu II" îl întreabă pe Benoni altceva ce face. Benoni îi spune lui "I II" că ascultă evenimentele zilei. "Iorgu II" îl aprobă spunîndu-i că şi el.


(lipsă document)... să nu profite şi să nu atragă aceste ţări în NATO. La noi, spune el, vor fi nenorociri, incendii, secretari de partid omorâţi la colţ de stradă, sedii de partid şi secţii de miliţie incendiate, pentru că la noi nu este permisă derularea paşnică a evenimentelor, ca în Ungaria şi RDG.
Revenind la planul acţiunii greviste ela­borat de el, "Iorgu" spune că realizarea lui mai depinde de o condiţie: Moscova să fie confruntată cu probleme interne şi să nu poată interveni. Deoarece planul era făcut în perioada lui Brejnev.
În continuare, cei doi ascultă "Europa Liberă" sau urmăresc emisiunea tv.
Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS
Ministerul de Interne ● Departamentul Securităţii Statului ● UM 0672 - Bucureşti
Nr. 2/00484587 din 23.XI.1989 ● Către Direcţia a III-a Ind. 311/NS


Notă privind filajul obiectivului "Sergiu", efectuat în ziua de 21.11.1989, între orele 0:00 şi 24:00

Activitatea obiectivului
La ora 1:15 s-a stins lumina, iar la ora 5:10 s-a aprins.
La ora 8:15 s-a plimbat prin curte, iar la ora 8:30 a plecat de acasă. Pe jos, s-a deplasat până la magazin, de unde a cumpărat ouă şi a revenit acasă, ora fiind 8:55.
Între orele 12:20 şi 12:30, a plimbat câinele.
La locuinţa obiectivului a venit, la ora 9:45, numitul Vintilă Mihai (care a mai fost şi în ziua de 20.11.1989), pentru a tăia lemne şi a plecat la ora 15:10.
La ora 14:40, factorul poştal a adus un plic pentru "Savu", pe care l-a primit "Sergiu".
Între orele 17:40 şi 18:45, la locuinţa lui "Sergiu" s-a întrerupt lumina. A ieşit agitat din curte şi, grăbit, a mers la vecinul său - Georgescu, Izbiceni nr. 65, pentru a cere sprijin, să înlocuiască siguranţele. A sunat la poartă, dar nu a răspuns nimeni. A revenit acasă, a intrat, a aprins o lumânare, după care şi-a luat o lanternă şi a ieşit la poartă. Ob­ser­vând-o pe Lia Manolache, vecina de la nr. 75, că tocmai ieşise la poartă, a cerut permisiu­nea să dea un telefon la IDEB. A sunat, dar poate între timp sunase altcineva, deoarece, în momentul când a ieşit în stradă, tocmai venise o autodubă de la IDEB, care a verificat reţeaua electrică şi a îndepărtat de­fec­ţiu­nea, după care obiectivul a intrat în imobil.
Comandantul unităţii (ilizibil)
Şeful Serviciului (ilizibil)
Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 734-735

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii