x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Se pregătea eliberarea lui Dumitru Iuga

Se pregătea eliberarea lui Dumitru Iuga

02 Iun 2009   •   00:00

La data de 02.06.1989, lt. col. Deleanu Vasile şi cpt. Doban Adrian au organizat şi realizat la SMB (Securitatea Municipiului Bucureşti, – n.r.) contactarea numiţilor Şalîga Elena, Iuga Argentina şi Columbia, soţia, respectiv fiicele lui Iuga Dumitru, deţinut politic, în scopul stabilirii poziţiei lor faţă de apropiata eliberare a celui în cauză.



Încă de la începutul discuţiei li s-a comunicat că recentul vorbitor realizat de fiice cu tatăl lor la Penitenciarul Jilava este rezultatul înţelegerii manifestate de organele de stat, deşi atitudinea şi comportamentul său nu au dovedit niciodată pe parcursul executării detenţiei că ar fi recompensat cu unele îmbunătăţiri ale regimului din puşcărie.

De asemenea, s-a pus problema grijii pe care ar trebui să i-o acorde familia lui Iuga Dumitru, pentru ca pe viitor să nu mai comită fapte care contravin legalităţii socialiste. Deoarece numai de comportarea sa şi modul cum se va reintegra în societate va depinde atitudinea organelor Ministerului de Interne faţă de el.

Şalîga Elena a relatat că nu a fost de acord cu faptele comise de soţul ei, îi detesta comportamentul avut în perioada premergătoare arestării, iar ca urmare erau despărţiţi în fapt, a respins încercările de a menţine legătura cu acesta prin alţi deţinuţi liberaţi pe parcurs, însă, datorită insistenţei celor două fiice, acceptă să-l reprimească acasă după punerea în libertate.

A promis că va depune toate eforturile pentru a-şi reface relaţiile cu fostul ei soţ, se va preocupa cu mai multă atenţie de acesta, însă, în situaţia că nu va renunţa la atitudinea şi relaţiile avute anterior condamnării, este hotărâtă să părăsească domiciliul şi se va muta la sora sa, Revnic Violeta.

Totuşi, speră ca Iuga Dumitru să aibă o altă atitudine după eli­berare şi, încadrându-se în serviciu, revenind la profesia iniţială de vopsitor, nu va mai "avea timp de alte preocupări", aşa cum s-a întâmplat când lucra la R.T.V., unde era un program foarte lejer. Şi cele două fiice au aceeaşi părere, sperând în schimbarea comportamentului tatălui lor, pe care îl aşteaptă să revină în mijlocul familiei.

Cu această ocazie s-a realizat atenţionarea acestora asupra conduitei în general pe care trebuie să o aibă în societate, cu accent pe necesitatea respectării legalităţii socialiste, şi au fost sensibilizate în legătură cu pericolul la care se pot expune ca urmare a implicării într-o eventuală acţiune necorespunzătoare iniţiată chiar de o terţă persoană. Discuţia cu Iuga Argentina şi Columbia a fost orientată şi în direcţia influenţării lor de a nu accepta din partea tatălui lor eventuale influenţe negative, fiind încă o dată atenţionate asupra consecinţelor ce le-ar putea suporta într-o asemenea situaţie.

Şalîga Elena a dat asigurări că a înţeles sensul şi scopul discuţiei, a promis că va avea grija necesară privind educarea în continuare a fetelor, urgentarea încadrării în muncă a lui Columbia, iar în limita posibilităţilor, şi înţelegerii şi faţă de Iuga Dumitru. De asemenea, s-a arătat mulţumită că a fost invitată la această discuţie, menţionând totodată că doreşte un număr de telefon al organelor M.I., pentru a solicita sprijinul la nevoie.

În finalul discuţiei i s-a promis că va primi numărul telefonului solici­tat cu prilejul unei alte întrevederi, aspect cu care cea în cauză a fost de acord.
Lt. col. Deleanu Vasile
Cpt. Doban Adrian

Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii iuga