x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Concluzii sumbre despre România

Concluzii sumbre despre România

23 Iun 2009   •   00:00

Autorul unui articol, publicat în The Economist, din 23 iunie a.c., care se întreba dacă realitatea din România este atât de neagră pe cât se spune, înţelege, după o vizită la faţa locului, că e greu să imaginezi ceva mai rău decât însăşi realitatea actuală a ţării.



O altă observaţie a autorului este că România este ţara surprizelor: în magazinele goale se găsesc doar conserve de legume şi pâine veche, iar ce rămâne din masivele exporturi se distribuie clandestin, prin cea mai bine organizată bursă neagră. Ziariştii nu primesc viză de intrare, dar turiştii, fie ei şi între ghilimele, obţin astfel de vize la aeroport!

 "Sistematizarea" localităţilor datează din 1974, dar numai anul trecut, când propaganda s-a concentrat asupra acestui proiect, ungurii au alertat opinia inter­naţională, dar majoritatea satelor deja distruse se află în jurul Bucureştiului, unde distrugerile se intensifică pe măsură ce Ceauşescu părăseşte din ce în ce mai rar Capitala.

Şoselele sunt împânzite de posturi de control, la care nimeni nu se oboseşte să se oprească. În schimb, agenţii de Securitate sunt mereu prin apropierea vreunui occidental suspect, autoparodiindu-se; arborează trenciuri à la Humphrey Bogart şi ochelari de soare, indiferent de condiţiile meteorologice...

"Securitatea supraveghează cu străşnicie domiciliile a circa 30 de scriitori sau foşti funcţionari de partid care au protestat public. La domiciliul lui Gheorghe Apostol (...) supraveghează securişti în civil, dintre care unul, vorbitor de engleză, împiedică accesul oricărui vizitator, în care timp altul face fotografii şi un altul ţine în mână un aparat de emisie-recepţie.

Răspunsul la presiunile occidentale pentru respectarea drepturilor omului a fost plata datoriilor externe, care nu e integrală de fapt şi care însemna independenţa ţării faţă de Vest. În acelaşi timp, Ceauşescu a cerşit unei delegaţii economice americane, care a vizitat Bucureştiul, restabilirea clauzei. Plata datoriei nu va ameliora nivelul de trai al oamenilor, Ceau­şescu anunţând mărirea consi­derabilă a exporturilor către lumea a treia, care nu le poate achita.
Lupta (Paris) nr. 126/1989
Arhiva Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, Fond Dan Culcer

×
Subiecte în articol: din presa internaţională