x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Este rândul comunelor să intre în joc

Este rândul comunelor să intre în joc

21 Oct 2009   •   00:00

Catherine Moreau scria în Le Soir din 21 octombrie 1989 despre primele concluzii ale iniţiatorilor Operaţiunii "Satele româneşti". S-a hotărât ca satele româneşti "adoptate" de comunele belgiene să primească un ajutor concret din partea acestora.

"Sâmbătă la Ottignies, reprezentanţi ai proiectului au făcut bilanţul acţiunii. Este momentul să ne coordonăm.
Momentan rolul nostru se li­mitează la a răspândi materiale pentru expoziţii, la a ajuta şcolile şi particularii să difuzeze informaţia. Organizaţia răspunde concret tutu­ror cererilor de informare şi documentare venite din partea şcolilor. Cât despre comunele din Brabantul Valon (inclusiv comuna liberă Céroux), care au adoptat câte un sat român, ele sunt pregătite în prezent să înceapă să caute noi informaţii, să înoade legături cu satele lor, să provoace reacţii concrete în rândul populaţiei.
S-a menţionat şi «lipsa de vlagă» a unor comune, cât şi dinamismul altora. Ittre şi Tubize şi-au îndepli­nit perfect rolul de legătură între organizaţie şi populaţie.   

Organizaţia a venit cu sugestii pentru menţinerea sau relansarea interesului populaţiei în opera­ţiunea «Satele româneşti». Printre altele este vorba despre crearea unui centru de informare, distribuirea de cărţi poştale în şcoli la fiecare şase luni, trimiterea către Radio Europa Liberă de mesaje ale consiliilor locale care îşi justifică decizia de a adopta un sat româ­nesc... Ajung cărţile poştale la destinaţie? Răspunsul responsabililor a fost afirmativ: cele mai multe ajung la destinaţie.

Seara s-a terminat cu un recital de poezie. Este vorba despre poezii scrise special pentru această ope­raţiune şi un spectacol de dansuri româneşti. Expoziţia cu fotografii din România, cu poeziile şi desenele copiilor, va mai fi deschisă pentru public, la centrul cultural, în această miercuri, de la ora 13:00 la ora 17:00."

×
Subiecte în articol: din presa internaţională