Cotidianul Le Soir, din Belgia, scria, la 9 septembrie 1989, despre atmosfera tensionată şi despre situaţia economică sumbră de pe teritoriul întregii URSS ca despre cele mai importante probleme cu care trebuia să se confrunte Mihail Gorbaciov la întoarcerea din concediul în Crimeea.
"Reîntoarcerea lui Mihail Gorbaciov la lucru, zilele următoare, după cinci săptămâni de vacanţă, se anunţă dificilă. Agitaţia naţionalistă din toate colţurile URSS-ului şi riscul de noi conflicte sociale au luat o amploare atât de mare, încât dificultăţile economice trec practic pe planul doi. A fost o vară fierbinte în republici, cu mobilizarea fără precedent a peste un milion de oameni în ţările baltice cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de la pactul germano-sovietic care a permis în 1940 anexarea lor de URSS şi confruntările dintre rusofoni şi moldoveni, la care se adaugă tensiunile din Caucaz.
«Este uimitor că în această situaţie principalii conducători îşi permit să dispară de pe scena publică timp de peste o lună», subliniază un diplomat occidental. Pe frontul penuriei generale nu se înregistrează nici un progres. În august, a fost anunţată decizia de a aproviziona salariaţii prioritar, prin intermediul întreprinderilor la care lucrează. Pe această temă s-a ţinut joi o şedinţă a Comitetului Central, sub conducerea lui Viktor Nikonov; s-au reclamat «lentoarea şi lipsa de dinamism» pentru punerea în practică a acestei decizii. Dintr-un coş zilnic de 1.200 de produse, doar 200 sunt disponibile în cantităţi suficiente, anunţa TASS recent.
Pe termen scurt, mai gravă este paralizia care a cuprins reţeaua de căi ferate din sudul URSS-ului cauzată de greve - 300 de trenuri de marfă blocate în Azerbaidjan, 150 în Moldova - care ar putea induce efecte în lanţ în toată zona. Şi recolta de cereale ar putea fi afectată, cu atât mai mult cu cât transportul este deja foarte complicat din cauza lipsei de carburanţi în unele regiuni. Dar primul hop pe care trebuie să-l treacă Gorbaciov va fi întâlnirea în plen a Comitetului Central pe tema naţionalităţilor, întâlnire reprogramată de mai multe ori.
Numărul unu sovietic va trebui să dea un răspuns strigătelor de independenţă care se aud aproape peste tot în URSS, dar şi contraatacului conservatorilor, care cer Guvernului măsuri concrete pentru reafirmarea «autorităţii Moscovei». Calendarul intern foarte încărcat şi situaţia incertă au dus deja la amânarea vizitei lui Gorbaciov la Helsinki, prevăzută iniţial pentru sfârşitul lunii septembrie. Vacanţa petrecută la Marea Neagră, în Crimeea, nu a fost deloc liniştită pentru Gorbaciov, iar întoarcerea la lucru este extrem de agitată."