x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Guvernul spaniol a decis continuarea cooperării nucleare cu Bucureştiul

Guvernul spaniol a decis continuarea cooperării nucleare cu Bucureştiul

26 Aug 2009   •   00:00

Berna G. Harbour scria în El País de la 26 august 1989 despre decizia gu­­vernului spaniol de a continua cola­borarea de trei ani cu România.

"Spania va continua să coopereze la programul nuclear al României, după cum a confirmat ieri purtătorul de cuvânt al guvernului, Rosa Conde, în cadrul conferinţei de presă ce a urmat Consiliului de Miniştri". "Din această colaborare pot beneficia ambele părţi", a adăugat Conde. Deşi Comunitatea Europeană a condamnat re­gimul lui Nicolae Ceauşescu pentru continua sa violare a drepturilor omului şi a suspendat negocierile comerciale cu această ţară, companii spa­niole, printre care şi "Equipos Nu­cle­a­res", firmă cu capital de stat, au continuat, în ultimele luni, discuţiile cu guvernul român privitoare la coope­rarea în programul nuclear. Surse din interiorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică spun că, deşi colaborarea cu programul nuclear român nu este ilegală, iar condam­narea comunitară nu implică sanc­ţiuni economice, atitudinea spaniolă este una cinică. Vizitele reciproce între experţii spanioli şi cei români au continuat în această vară, după cum a confirmat pentru El País directorul tehnic comercial Equipos Nucleares SA, Luis Palacios. "Momentan, părţile încearcă să ajungă la un acord", a declarat directorul.


CONSORŢIUL ENERGRUP

Colaborarea dintre experţii celor două ţări a început acum trei ani. Companiile spaniole interesate să tranzacţioneze materiale şi tehnologie nucleară cu ţara din estul Europei s-au asociat pentru a crea un con­sorţiu numit Energrup, din care fac parte: Equipos Nucleares, Sener, Conelec, Elecnor, Forjas  y Aceros de Rei­nosa, Talleres San Miguel şi Walthon.

Potrivit ambasadei spaniole în Ro­mânia, în prezent singura ope­ra­ţiune stopată este vânzarea de supape "Walthon". Negocierile în curs implică "multe aspecte, în­ce­pând cu furni­zarea de servicii, ceea ce implică teh­nologie", a declarat Luis Palacios. în­tregul plan poate să fructifice un vo­lum anual de vânzări de 20 de mili­oane de dolari (aproximativ 2.400 de milioane de pesetas).

Comunitatea Europeană, a cărei preşedinţie este deţinută de Spania, a condamnat regimul condus de Ni­colae Ceauşescu - unul dintre cei mai refractari membri ai Pactului de la Varşovia în faţa procesului de de­mocratizare - şi a suspendat negocie­rile economice cu această ţară.

La rândul său, ministrul spaniol de Externe, Francisco Fernández Ordó­ñez, a afirmat în discursul său de la 17 ianuarie, din faţa Consiliului de Miniştri, dorinţa ţării sale "de a sprijini implementarea reformelor în Est şi de a oferi ajutor economic, respectând coerenţa între acţiunile politice şi cele economice".

×
Subiecte în articol: din presa internaţională