Berna G. Harbour scria în El País de la 26 august 1989 despre decizia guvernului spaniol de a continua colaborarea de trei ani cu România.
"Spania va continua să coopereze la programul nuclear al României, după cum a confirmat ieri purtătorul de cuvânt al guvernului, Rosa Conde, în cadrul conferinţei de presă ce a urmat Consiliului de Miniştri". "Din această colaborare pot beneficia ambele părţi", a adăugat Conde. Deşi Comunitatea Europeană a condamnat regimul lui Nicolae Ceauşescu pentru continua sa violare a drepturilor omului şi a suspendat negocierile comerciale cu această ţară, companii spaniole, printre care şi "Equipos Nucleares", firmă cu capital de stat, au continuat, în ultimele luni, discuţiile cu guvernul român privitoare la cooperarea în programul nuclear. Surse din interiorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică spun că, deşi colaborarea cu programul nuclear român nu este ilegală, iar condamnarea comunitară nu implică sancţiuni economice, atitudinea spaniolă este una cinică. Vizitele reciproce între experţii spanioli şi cei români au continuat în această vară, după cum a confirmat pentru El País directorul tehnic comercial Equipos Nucleares SA, Luis Palacios. "Momentan, părţile încearcă să ajungă la un acord", a declarat directorul.
CONSORŢIUL ENERGRUP
Colaborarea dintre experţii celor două ţări a început acum trei ani. Companiile spaniole interesate să tranzacţioneze materiale şi tehnologie nucleară cu ţara din estul Europei s-au asociat pentru a crea un consorţiu numit Energrup, din care fac parte: Equipos Nucleares, Sener, Conelec, Elecnor, Forjas y Aceros de Reinosa, Talleres San Miguel şi Walthon.
Potrivit ambasadei spaniole în România, în prezent singura operaţiune stopată este vânzarea de supape "Walthon". Negocierile în curs implică "multe aspecte, începând cu furnizarea de servicii, ceea ce implică tehnologie", a declarat Luis Palacios. întregul plan poate să fructifice un volum anual de vânzări de 20 de milioane de dolari (aproximativ 2.400 de milioane de pesetas).
Comunitatea Europeană, a cărei preşedinţie este deţinută de Spania, a condamnat regimul condus de Nicolae Ceauşescu - unul dintre cei mai refractari membri ai Pactului de la Varşovia în faţa procesului de democratizare - şi a suspendat negocierile economice cu această ţară.
La rândul său, ministrul spaniol de Externe, Francisco Fernández Ordóñez, a afirmat în discursul său de la 17 ianuarie, din faţa Consiliului de Miniştri, dorinţa ţării sale "de a sprijini implementarea reformelor în Est şi de a oferi ajutor economic, respectând coerenţa între acţiunile politice şi cele economice".