x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Reuniunea Pactului de la Varşovia

Reuniunea Pactului de la Varşovia

29 Oct 2009   •   00:00

Concluzia întrunirii membrilor Pactului reprezentaţi de şapte mi­niş­tri de externe a fost, conform Le Monde de la 29 octombrie 1989, că "orice punere în discuţie a intangibilităţii frontierelor dăunează stabilităţii în Europa".

"Într-un comunicat dat publicităţii vineri, 27 oc­tom­brie la ieşirea de la reuniunea de 48 de ore din capitala poloneză, miniştrii de externe ai Pactului de la Varşovia au reafirmat cu fermitate principiul intangibilităţii frontierelor, ca şi cel al suveranităţii statelor."

"Orice tentativă de destabilizare a situaţiei, de repunere în discuţie a frontierelor de după război ar aduce atingere stabilităţii în Europa", anunţa comunicatul. Această idee a mai fost exprimată, sub formă de avertisment, de ministrul sovietic de Ex­terne, Eduard Şevardnadze, în in­ter­venţia avută în faţa adunării generale a ONU, la începutul lunii septembrie, şi apoi şi de Gorbaciov cu ocazia vizitei sale în Berlinul de Est. Nu e vorba numai de inviolabilitatea frontierelor europene, adică de schim­barea lor prin forţă.

Această declaraţie vizează Germania de două ori: face aluzie şi la revendicările formulate de o mică parte a opiniei publice germane (refugiaţii originari din Silezia) asupra teritoriilor situate la Est de frontiera Oder-Neisse, azi teritoriu polonez, cât şi, în general, la dezbaterea despre unitatea germanilor. Comunicatul Pac­tu­lui de la Varşovia subliniază, pe de altă par­te, "dreptul fiecărei naţiuni să decidă liber asupra politicii în do­me­niile so­cial, politic şi economic." Cu ocazia unei conferinţe de pre­să, un res­ponsa­bil din ministerul de Ex­ter­ne po­lo­nez, domnul Boleslaw Kulski, a de­cla­rat că în timpul dis­cu­ţi­i­lor au apărut divergenţe pe această te­mă, dar dezbaterile nu au fost con­flictu­ale. El a recunoscut că unele pro­ble­me sensibile nu au fost abordate, cum ar fi apelul lansat de România cu două luni în urmă în fa­voa­rea unei in­ter­venţii comune a ţă­ri­lor membre pen­tru a împiedica formarea în Polonia a unui guvern condus de Solidaritatea.

Pe de altă parte, domnul Şevar­na­dze a acordat un interviu cotidianului So­lidarităţii, Gazeta. El a declarat că nu îi revine URSS-ului obligaţia de a pune în dis­cuţie in­ter­venţia Pac­tu­lui de la Var­şo­via, în Cehoslovacia, în 1968. "Noi nu putem să dezaprobăm aceas­tă intervenţie decât în ur­ma unei de­ci­zii comune, a spus el. Este o problema delicată şi dificilă. Mi se pare inadmisibil ca cineva să-şi impună în faţa celorlalţi propriul punct de vedere despre aceas­tă problemă. Noi, Uniunea Sovietică, ţinem cont de faptul că Partidul Comunist şi guvernul ce­hos­lovac şi-au dat acor­dul, pe care îl respectăm."

×
Subiecte în articol: din presa internaţională