x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Ştiri din şi despre România

Ştiri din şi despre România

27 Mai 2009   •   00:00
BUTADĂ
O butadă din Moscova, ce face rondul redacţiilor presei occidentale, afirmă că socialismul este drumul cel mai scurt de la capita­lism la... capitalism. Parafrază iro­nică a unei teze staliniste asu­pra tranziţiei de la capitalism la comunism, butada este echivalentul caustic al recunoaşterii ex­pli­cite a falimentului experimentului so­cialist de obedienţă marxistă pe care îl denotă reformele economice şi politice din Uniunea Sovie­tică, China, Ungaria sau Polonia.
(Dintr-un comentariu de Nestor Ratesh la Europa Liberă)


ANDREI VIERU - UN PIAN LA PARIS

Nu de mult, în Marele Auditoriu al Casei radioului din capitala Franţei a avut loc concertul ex­cepţional, organizat în beneficiul victimelor cutremurului de pă­mânt din Armenia. "Variaţiuni Goldberg" de Bach şi "Sonata în si minor" de Liszt. Interpretul acestor piese de prestigiu? Andrei Vieru, recent exilat în Franţa. Aflat la primul său recital la Paris, el este încă un necunoscut pentru un public atât de exigent. De aceea, Le Monde, sub semnătura lui Costin Cazaban, îl prezintă cu aceste cuvinte: "Pe jumătate disident, pe jumătate copil-teribil, Andrei Vieru, tânăr pianist român (născut în 1958), a debarcat la Paris în urmă cu trei luni, având sub braţ discul (tulburător) «Variaţiuni Goldberg» de Johan-Sebastian Bach, imprimat în România".

Ni se precizează că este fiul lui Anatol Vieru, "unul dintre piloţii avangardei române", autor de opere, simfonii, mare teoretician, profesor la Conservatorul de la Bucureşti, pensionat prematur.

Într-o cronică de specialitate semnată A.R., tot în Le Monde, se apreciază că Andrei Vieru, care a cunoscut deja avatarurile exilului, fiind nevoit să lucreze trei luni pe un pian mediocru, este "tehniceşte un pia­nist magnific".


CÂTEVA PREŢURI (OFICIALE ŞI... MAI PUŢIN OFICIALE)

Carne - oficial 30-45 de lei, la speculă între 80 şi 100 de lei, ba chiar şi mai mult. Făină - de la 4-5 lei la 25-30 de lei/kg. Mălai - de la 3-4,50 de lei/ kg la 25 de lei/kg. Brânză - de la 30-40 de lei la 70-80 de lei. Zahăr - de la 14 lei/kg la 30-40 de lei/kg. Untură - de la 20-25 de lei/kg la 80-120 de lei/kg. Slănină afumată - de la 25-30 de lei/kg la 150-160 de lei/kg. (După Europa Liberă)


ANA BLANDIANA
Lorenzo Renzi, profesor la Universitatea din Padova, Italia, a dat pu­blicităţii o scrisoare deschisă în legătură cu poeta Ana Blandiana.

"În luna septembrie a anului trecut - scrie prof. Renzi - am invita­t-o pe Ana Blandiana să ţină un ciclu de lecţii la Universitatea din Padova, unde predau filologia romanică şi limba şi literatura română. Ar fi trebuit să sosească în Italia înainte de Crăciunul lui 1988. Nu a venit sau, ca să spunem lucrurilor pe nume, nu i s-a dat voie să vină. Nu mă îndoiesc o clipă că această «nevenire» a Anei Blandiana la Padova este o legătură cu tăcerea forţată care i-a fost impusă în România. În raport cu această tăcere, neefectuarea călă­to­riei nici nu are o foarte mare im­portan­ţă. Ceea ce este cu adevărat grav - şi împotriva acestui fapt protestez cu energie - este că i s-a încătuşat vocea, una dintre cele mai înalte, mai limpezi ale literaturii române contemporane. (...)

Am invitat-o la Padova pe Ana Blandiana datorită admiraţiei pe care o am pentru literatura ro­mână contemporană, al cărei re­prezentant de frunte este. Sper să fie ridicată interdicţia la care a fost obli­gată. Sper să poată veni la noi, dar, mai ales, sper să-i fie redat dreptul de a publica versuri şi proză în ţara ei."
Minimum, mai 1989
Articol primit prin bunăvoinţa doamnei Ditza Goshen, coordonatoare a Centrului de Studiu şi Cercetare a Istoriei Evreilor din România de la Universitatea Ebraică din Ierusalim

×
Subiecte în articol: lei/kg din presa internaţională